23.07.2024.
HomeNovostiBanke najavile povećanje kamatne stope - i to već za naredni mjesec

Banke najavile povećanje kamatne stope – i to već za naredni mjesec

Značajan rast kamatnih stopa u Evropi je izvjestan a sudeći prema posljednjim podacima Evropske centralne banke, i građani Bosne i Hercegovine imaju razloga za zabrinutost. Pojedine banke u Federaciji su najavile povećanje kamatne stope – i to već za naredni mjesec. U jeku inflacije i sve lošijeg životnog standarda povećanje kamata samo je jedan u nizu udara na novčanike građana. Stručnjaci upozoravaju da je povećanje kamatnih stopa neupitno, ali barem za utjehu, ona će biti minimalna.

Enormna poskupljenja izazvala su sve veća zaduženja bh. građana. Ne možemo se pohvaliti da smo finansijski pismeno stanovništvo, a zabrinjavajući je i trend sve veće potražnje nenamjenskih kredita. Ranije je kredit najčešće služio za kupovinu nekretnina, danas sve više služi za preživljavanje. Klijenti brojnih banaka uskoro bi mogli biti obaviješteni o korekcijama kamatnih stopa. U borbi protiv inflacije, kako tvrde stručnjaci, učinkovito oružje su veće kamatne stope. Pored inflacije, tim oružjem bit će pogođeni i oni koji teško pokrivaju i osnovne troškove, a nije tajna da sve veći broj građana u našoj zemlji živi na kredit.

“Za sada imamo najave da će određeni broj banaka uraditi korekciju promjenjivih kamatnih stopa, odnosno ugovora koji su vezani za euribor – ovisno da li su vezani za 6-mjesečni ili 12-mjesečni euribor. Ranije smo spomenuli da ovo povećanje neće biti značajno – ne vjerujem da će ECB ili tržišta raditi tako drastična povećanja stopa u tako kratkom periodu”, kaže Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Riječi utjehe da povećanje kamatnih stopa neće biti drastično ne znači mnogo građanima kojima je u jeku jedne od najvećih ekonomskih kriza svaka konvertibilna marka značajna. Za dio klijenata kamate će biti povećane već u augustu ili septembru, a dio njih će veće rate dobiti u novembru. Korekcija će biti od 0,3 do 0,9 posto. Rekli bismo – minimalne, ali u vremenu finansijske nestabilnosti svaki novi udar na džepove osjeti se znatno više. Za povećanja kamatne stope nema pokrića niti opravdanog razloga, ističe ekonomski stručnjak Igor Gavran: “Svako povećanje kamate je značajno u doba inflacije. Građani jedva otplaćuju postojeće kredite, troškovi života rastu. Ovo je najgori moment. U situaciji kada su sve banke hiperlikvidne, kada ne pozajmljuju novac iz vana po višim kamatama već imaju dovoljno sredstava, mislim da nije opravdano”.

Opravdano ili ne, povećanje promjenljivih kamatnih stopa je sve izvjesnije. Dok banke tiho najavljuju povećanje kamatnih stopa i polahko pripremaju građane za ne tako pozitivne vijesti, mnogi se već bore s enormno visokim cijenama i teško priušte i ono osnovno. Dok je vrijednost novca svakodnevno manja, troškovi života sve su veći.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti