13.07.2024.
HomeNovostiBanke i investitori ne vjeruju Republici Srpskoj: U prodaju pušteno 300 miliona...

Banke i investitori ne vjeruju Republici Srpskoj: U prodaju pušteno 300 miliona KM obveznica, nije prodata ni polovina

Drugi dan aukcije obveznica Republike Srpske na Banjalučkoj berzi nije bio uspješan, pa su prodate svega 2,3 miliona maraka vrijedne obveznice. Tako je, zajedno sa jučerašnjom aukcijom, RS uspjela da se zaduži 137,5 miliona, umjesto 300 miliona KM koliko je planirala da dobije ovom emisijom hartija od vrijednosti piše Capital.ba.

Portal Capital objavio je juče da je Republika Srpska uspjela, prvog dana trgovanja, da proda 135 miliona maraka vrijedne obveznice, što je manje od polovine planiranog iznosa od 300 miliona.

Aukcija je danas nastavljena, ali bez posebnog uspjeha. Prodate su obveznice vrijedne svega 2,3 miliona KM.

Tako je ukupno emisijom obveznica Srpska zadužena za 137,5 miliona KM, iako je bilo planirano da se na ovaj način obezbijedi 300 miliona KM.

Kamatna stopa po kojoj su obveznice prodate iznosi tri posto, što je više od prvobitno planiranih dva posto.

Pokazalo se da postoji strah banaka od toga da li će Budžet RS moći podnijeti ovoliki teret zaduženosti i finansijsko tržište je ovim iskazalo nepovjerenje u državne institucije.

Podsjećamo, objavili smo da se zaduženje RS u iznosu od 300 miliona KM emisijom obveznica RS sve više komplikuje, da se postavljaju novi uslovi što u neravnopravan položaj dovodi potencijalne kupce.

Vlada Republike Srpske je prvo bez objašnjenja ukinula valutnu klauzulu koju je prvobitno propisala, što predstavlja rizik i odbija investitore u državne hartije od vrijednosti, objavio je portal CAPITAL.

Nakon toga je Republički štab za vanredne situacije donio zaključak da je opravdano sklapanje pojedinačnih sporazuma sa strateškim investitorima za priznavanje valutne klauzule, objavili smo u petak. Ko su strateški investitori nije objašnjeno.

Ekonomisti su ovakvo postupanje Vlade ocijenili apsurdnim, a Komisija za hartije od vrijednosti RS se proglasila nenadležnom.

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je izmjenom odluke o emisiji 300 miliona maraka vrijednih obveznica RS povećan obuhvat potencijalnih investitora, ali to im nije pomoglo da emisija bude potpuno uspješna.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti