14.07.2024.
HomeNovostiBalkanski politički cirkus na turneji: Vučić i Hoti dva dana posle Vašingtona...

Balkanski politički cirkus na turneji: Vučić i Hoti dva dana posle Vašingtona u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, trebalo bi danas (7. septembar) da zaokruže pitanja nestalih i raseljenih lica, kao i ekonomske saradnje.

Unutar dijaloga koji Kosovo i Srbija vode uz posredovanje Evropske unije, oni bi takođe trebalo da otvore i teme koje obuhvataju položaj nevećinske zajednice na Kosovu, kao i o poravnanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

Sastaju se u sedištu Evropske unije u Briselu, kako bi održali novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou. Susret se održava samo dva dana nakon što su Vučić i Hoti, u Vašingtonu u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), potpisali sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali i na godišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama od strane Kosova, odnosno kampanje za povlačenje priznanja od strane Srbije.

Prema najavi, prvobitno će se održati odvojeni bilateralni susreti sa delegacijom Kosova, potom i Srbije, a domaćini su šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak. Nakon bilateralnih susreta, prelazi se na takozvanu trilateralu – EU, Srbija i Kosovo.

Nakon skoro dve godine zastoja, briselski dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova je obnovljen u julu.

S kim su se već sastali u Briselu?

Predsednik Srbije, Aleksamdar Vučić i premijer Kosova, Avdulah Hoti su se, odmah po stizanju u Brisel, u nedelju, 6. septembra, sastali sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmeron (Mathew Palmer), kao i sa Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je posle susreta sa čelnicima Kosova i Srbije na Tviteru objavio fotografiju i poruku: “Spremamo se za nastavak dijaloga na visokom nivou.”

Vučić je novinarima izjavio da Evropska unija insistira da ona vodi politički dijalog Srbije i Kosova.

“EU nesumnjivo želi ključnu ulogu za sebe i želi da ona bude nosilac tog procesa. Oni analiziraju ono što je u Vašingtonu napravljeno i mislim da žele da iskoriste deo onoga što je u Vašingtonu postignuto da bi mogli brže da napreduju. Da su najsrećniji na svetu – ko god bi vam to rekao, ne bi rekao istinu”, rekao je Vučić novinarima u Briselu, nakon susreta sa Palmerom i Lajčakom.

Približeni stavovi o pitanju nestalih

Priština i Beograd su proteklog vikenda približili stavove i usaglasile tekst oko pitanja nestalih raseljenih i ekonomske saradnje, nakon rasprave koja je vođena na ekspertskom nivou u subotu i u nedelju. Bio je ovo četvrti ekspertski sastanak gde se raspravljalo o ovim temama.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni (Hyseni) je potvrdio da je došlo do pomaka i da je preostalo da saglasnost oko ova tri pitanja finaliziraju lideri.

“Približili smo se. Danas je rasprava i razmena mišljenja bila malo konstruktivnija. Ostalo je da se sve zaokruži na najvišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju”, izjavio Hyseni po okončanju ekspertskog susreta.

Nova pravila dijaloga

Prema novom pristupu prema dijalogu, nakon što je početkom aprila dužnost preuzeo Miroslav Lajčak, lideri se sastaju kako bi otvorili nove teme, oko kojih potom raspravljaju eksperti. Pošto se na ekspertskom nivou usaglase stavovi lideri ponovo zasedaju da bi dali konačan pečat oko tih pitanja, da bi zatim otvorili nova poglavlja.

Inače, evropski zvaničnici najavljuju da će od sada susreti između Beograda i Prištine od sada biti učestaliji.

Prema najavam Lajčak namerava da susrete lidera organizuje barem jednom mesečno, dok će se eksperti sastajati svakih deset dana.

Piše: Gjeraqina Tuhina, RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti