Bakirov optimizam bez pokrića i potpuno netačan iskaz: “Izgubili smo Sarajevo, pobijedili u Bosni i Hercegovini”

0

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, rekao je večeras za N1 da je ”SDA izgubila u Sarajevu, ali pobijedila u Bosni i Hercegovini”.

On je dodao da čestita svim izabranim načelnicima zaželivši im dobar i uspješan rad.

‘Ako bi trebalo stvari kapitulirati, u odnosu na SDA može se reći da smo u Sarajevu izgubili, a u Bosni i Hercegovini – pobijedili. Ja bih da čestitam svim načelnicima koji su pobijedili i da im zaželim dobar i kvalitetan rad. SDA je ostvarila pobjede u 30 općina, rezultat će biti otprilike poput onoga iz 2016, godine. Četvorka je osvojila 11 načelničkih pozicija. Imamo najviše glasova u općinskim vijećima. SDA je osvojila načelničke pozicije u pet općina. Nadamo se pobjedi u Srebrenici i vodimo za sada, U Kladuši i Kalesiji. Moglo bi biti osam novih pozicija za SDA. SDA je izgubila načelnička mjesta u Centru, Novom Sarajevu, Ilidži, Donjem Vakufu, Ilidži, Ustikolini…”, rekao je on.

Potom je dodao da je SDA u Sarajevu izgubila pozicije načelnika u Novom Sarajevu, Centru i na Ilidži.

‘Imali smo od devet sarajevskih općina, osam. Osam od devet je teško zadržati jer su se svi ujedinili protiv nas. Vidljiva je tendencija da su građani birali promjene, ali to jesu bile i znakovite promjene. Izgubili smo Novi Travnik, HDZ je osvojio poziciju. Naša kandidatkinja u Varešu gubi za šezdesetak glasova. U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je nažalost preselio na bolji svijet i mislim da će se ti izbori ponoviti’‘, rekao je lider SDA.

”SDA je u Bosni i Hercegovini popravila rezultat”, pocrtao je on.

U sarajevkom Novom Gradu, kandidat SDA Semir Efendić je u vodstvu. Hoće li on nakon izbora ostati u SDA?

Da je htio napustiti, vjerovatno bi to uradio ranije. Poslije toga sam se vidio s njim u dva navrata, treba više komunicirati, to je jedan prespektivan, mlad čovjek. Mislim da će SDA imati preko 30 posto u vijećima diljem Bosne i Hercegovine”, zaključio je on.