Bajtal: Vučićeve vakcine i Mladićeve čokolade

0

Politički analitičar i psiholog Esad Bajtal primjećuje da su srbijanske donacije vakcina protiv koronavirusa stigle odvojeno, za RS i FBiH, i da bi bilo “politički korektnije” i “ljudski iskrenije”, da su zasebne entitetske isporuke sjedinjene u jedinstveni poklon BiH. “Pošto je ovo komentar za DW, htjeli to ili ne, asocijativno dolazimo do Hegela i njegove, za logiku razmišljanja koje slijedi, ključne rečenice

– ‘Ništa nije poklonjeno ako prije toga nije željeno’. Koliko se zna, niko iz FBiH nije tako nešto ni tražio, ni želio od Vučića. Ali, eto, stiglo je. Tim gestom, koji, hegelovski govoreći, nismo ni željeli, ni tražili, Vučić ne poklanja ništa nama, nego – sebi samome. A šta to? Ono što psihoanaliza poznaje kao sliku o sebi. A to je fikcija, izmaštani, uljepšani lik u kojem pojedinac sam sebe zamišlja i predstavlja. Naravno, ta bolja, uljepšana slika sebe, bitno se razlikuje od stvarne slike osobe, i kao mehanizam odbrane namijenjena je ne samo drugima, nego i očuvanju davno izgubljenog poštovanja i samopoštovanja”, ističe Bajtal.

Vučićeva “vakcina politika” i Mladićeve čokolade

“U tom smislu Vučićev ‘poklon’, volio bih da griješimo, doima se kao diplomatski, pažljivo projektovani gest pseudo solidarnosti, namijenjen urbi et orbi. Gradu i Svijetu. S porukom – nisam onaj koji jesam, i kakvog me znate, nego ovaj kakvog me danas gledate i čujete u Sarajevu. A govorio je namjenski lijepo, dopadljivo i, reklo bi se, krajnje  pomirljivo. Kao da nikad nije ni pomislio, a kamo li, koliko jučer, javno govorio i prijeteći poručivao kako će za jednog Srbina ‘ubiti stotinu muslimana’!, kaže Bajtal.

On podsjeća ni da ono što se događalo u Srebrenici  i u tom kontekstu Mladićev “gest lažne dobrote” sa čokoladama tamošnjoj djeci nikada, od aktualne “vakcina politike”, nije sagledan ni kritički opserviran. “Istovremeno, službeno nagrađujući presuđene ratne zločince, a sam zločin ‘Nož, žica, Srebrenica’, dižući na nivo zloslutne poruke budućnosti ‘Oj, Pazaru, novi Vukovaru, a Sjenice nova Srebrenice’, tolerancijom i neprocesuiranjem aktera  te javne propagande, i zlo i zločin, pred licem cijelog svijeta, figuriraju kao kultni i kulturni fenomen Vučićeve Srbije i Dodikovog entiteta. To je, u najkraćem, atmosfera u kojoj je netražena vakcina stigla u Sarajevo”, kaže Esad Bajtal.