21.06.2024.
HomeSvijetBajram u Gazi pod izraelskim avio bombama

Bajram u Gazi pod izraelskim avio bombama

Palestinci u Pojasu Gazu probudili su se u četvrtak povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama – jednog od najsvetijih dana u islamskom kalendaru – usred nemilosrdnog zračnog bombardiranja Izraela.

Snažno bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je rano u četvrtak, dok su izraelske snage pokrenule seriju zračnih napada na razna mjesta.

“Većina Gaze je budna”, kaže reporter Al Jazeere Safwat al-Kahlout, napominjući da je bombardiranje nastavljeno tokom noći i rano u četvrtak.

“S vremena na vrijeme čuju se glasne eksplozije, a zgrade se tresu.”

Hamas je potvrdio da je njegov zapovjednik grada Gaze, Bassem Issa, ubijen u izraelskom zračnom napadu, zajedno s ostalim članovima grupe.

Ured za nacionalnu sigurnost Hamasa ponovo je pogođen u izraelskim napadima rano u četvrtak.

Poginulo 69 osoba

Lokalni izvori kažu da su izraelski borbeni avioni bombardirali mjesta koja pripadaju palestinskim oružanim grupama, pored zgrada sigurnosnih agencija i policije.

U četvrti Tel al-Hawa grada Gaze trudnica Reema Telbani i njeno dijete ubijeni su u izraelskom napadu na njihov dom. Stariji par u susjedstvu Gaze Sheikh Zayed također je stradao u izraelskim napadima.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je ukupan broj poginulih od početka posljednje ofanzive 69, uključujući 17 djece i osam žena. Više od 390 osoba je ranjeno.

Hamas, grupa koja vlada Pojasom Gaze, također je lansirala raketu prema Izraelu, nakon što su izraelske rakete uništile treći toranj na opkoljenoj obalnoj teritoriji.

Ubijeno je najmanje sedam Izraelaca, među kojima je jedno dijete. Izraelska vojska kaže da je iz Gaze ispaljeno oko 1.500 raketa prema različitim lokacijama u Izraelu zbog čega su dodali pojačanje blizu istočne granice enklave.

Izraelska policija suočena je s optužbama za poticanje nasilja nad arapskim stanovnicima Izraela.

Videozapisi koji su se pojavili na društvenim mrežama rano u četvrtak pokazuju grupu muškaraca u uniformi, u Haifi, kako nose pendreke i tuku nenaoružanog muškarca tokom upada u njegovu rezidenciju.

Hiljade Palestinaca okupilo se u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu kako bi obilježili kraj Ramazana i proslavili Ramazanski bajram, jedan od najsvetijih dana u islamu.

Praznik je obilježen nasiljem, usljed nastavka zračnih napada Izraela usmjerenih na područje Pojasa Gaze.

Rano u četvrtak u Gazi je ubijeno 69 osoba, među kojima je 17 djece i osam žena. Više od 390 oosba je ranjeno.

Šest Izraelaca ubijeno je u raketno napadu na Izrael.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti