Azerbejdžan granatirao Armenske poližaje duž granice

0

Eksplozije i artiljerijski napadi odjekivali su u ponedjeljak kasno navečer u Armeniji, a Erevan optužuje susjedni Azerbajdžan za napade.

Gađani su gradovi Vardenis, Jermuk, Goris i Tatev, tvrdi armenska vlada. Radi se o mjestima unutar same Armenije, a ne unutar regije Gorskog Karabaha, zbog kojeg ove dvije države već 30 godina vode ratove.

Pucnjevi odjekuju duž cijele linije granice između Armenije i Azerbajdžaba, tvrdi armenska vlada te dodaje da je Azerbejdžan koristio dronove i tešku artiljeriju.

S druge strane, Azerbejdžan tvrdi da je armenska strana ta koja je “započela s provokacijama” te je ona bila prisiljena odgovoriti. Nisu jasni razmjeri sukoba, ali promatrači odnose dvije zemlje promatraju s velikim oprezom zbog redovitih eskalacija.

Posljednji su puta dvije zemlje ratovale prije dvije godine u Karabahu, regiji koju kontroliraju Armenci, ali se nalazi u Azerbejdžanu. Rat je u samo šest tjedana odnio više od šest tisuća života, a primirje je potpisano uz medijaciju Moskve.

Nije jasno kakve će ovi sukobi imati implikacije na potpisano primirje, a povremene su eskalacije između dvije zemlje razmjerno česte, no većinom su se zadržavale u sukobima unutar samog Karabaha.