22.07.2024.
HomeNovostiAzem Vlasi upozorava Dritana Abazovića: Ne sa crkveno-četničko-ruskom formacijom!

Azem Vlasi upozorava Dritana Abazovića: Ne sa crkveno-četničko-ruskom formacijom!

Azem Vllasi, bivši jugoslavenski političar, osoba bez koje se ne može pisati historija ne samo Kosova nego ni bivše Jugoslavije, jedan od najvećih protivnika Slobodana Miloševića i simbol otpora atacima Srbije na Kosovo, ali i njegovih prvih žrtava, uputio je poruku mladom albanskom političaru Dritanu Abazoviću, prvom čovjeku Građanskog pokreta URA (lista “Crno na bijelo”), koji bi mogao biti čovjek odluke poslije netom završenih izbora u Crnoj Gori.

Velikosrpska ideologija

U međuvremenu je održan sastanak lidera koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, koji bi, kako je kazano, trebali formirati buduću vlast, te su usaglasili nekoliko principa na kojima će ona počivati.

Abazović je imao četiri godine kada se Vllasi usprotivio Miloševićevoj politici i bio uhapšen te sa mnogo osnova i znanja može da govori o politici na prostorima bivše Jugoslavije.

Vllasi, danas ugledni advokat i analitičar, kaže da je nezamislivo da mladi Abazović ide u koaliciju sa crkveno-četničko-ruskom formacijom koja “niti jednog trenutka nije krila da Crnu Goru namjerava odvesti u zagrljaj Srbije i Rusije i tako je skrenuti sa puta evropskih integracija i vrijednosti”.

– On, kao sarajevski student, treba da zna kakvi su zločini na krilima četničke velikosrpske ideologije počinjeni prema Bošnjacima i drugim nesrbima u Bosni, kako je ubijano Sarajevo od četničkih snaga. Sarajevo u kojem je on poslije studirao. Trebalo bi da zna i šta je ta ista velikosrpska politika i ratna mašinerija uradila Albancima na Kosovu.  Sa četničkom srpsko-ruskom opozicijom koja bi sada da preuzme vlast u Podgorici, njega je zbližavala samo kritika i bespoštedni napadi na sadašnju vlast u Crnoj Gori –  kazao je Vllasi za Radiosarajevo.ba.

Ipak, vjeruje da se Abazovićevi motivi razlikuju od prosrpskog i proruskog djela crnogorske opozicije te da “on to razumije”.

– Nisu srpskoj opoziciji meta napada Milo Đukanović i vlast Crne Gore zato što je to, kako kažu, “kriminalna”, “mafijaška” vlast niti je njihov cilj borba protiv korupcije i kriminala. Zar su im Srbija i Rusija uzor nekorumpirane, pravedne i čistunske vlasti kakvoj teže u Crnoj Gori? Oni su protiv ove vlasti (crnogorske), jer su, zapravo, protiv Crne Gore kao nezavisne, suverene države, članice NATO-a, Crne Gore okrenute evropskim vrijednostima i integracijama. Abazović ponavlja da je on upravo za te vrijednosti –  objašnjava Vllasi.

 Boriti se za Crnu Goru

Prema njegovim riječima, Abazović, naravno, može imati kritički odnos prema dosadašnjem načinu obavljanja vlasti u Crnoj Gori.

– Može i zadržati takav kritički stav. No, opredijeljen za europske integracije, on može prije imati mjesto u koaliciji s DPS-om, koji je, ipak, dobio najviše glasova, pa se boriti za bolju vlast u Crnoj Gori. Nisu nepoznate situacije u parlamentarnim demokratijama gdje ljuti politički protivnici nađu zajednički jezik i platformu za bolje vladanje državom. Mislim da bi Abazoviću prije bilo mjesto u koaliciji s DPS-om ili čak čista obraza u opoziciji nego s onima s kojima u osnovi ima suprotne ciljeve i težnje – kaže Vllasi te, na kraju, poručuje:

– I pored svega, ja ne mogu povjerovati da Driton Abazović može biti protiv interesa svojih Albanaca i države Crne Gore. Zar mu mogu biti važniji oni koji su na suprotnoj strani i koji bi ga odbacili čim im više ne bude trebao?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti