Austrijski novinar svojom profesionalnošću raskrinkao lažljivog Kurca

0

Austrijski kancelar Sebastian Kurz povukao je na javnoj televiziji ORF svoju tvrdnju da su imigranti sa Zapadnog Balkana odgovorni za skok broja zaraženih korona virusom u Austriji, nakon što ga je voditelj prekinuo riječima: “Gospodine kancelaru, nerado vas prekidam, ali to nije tačno”.

Kurz je došao u televiziju na intervju kako bi u živom prenosu opravdao nova stroga ograničenja tokom zimskih praznika, koja je njegova vlada juče usvojila, piše danas njemački list Der Spiegel.

Kancelar je mjere, koje predviđaju i strog režim putovanja i desetodnevni karantin, jučer predstavio na konferenciji za novinare, i tom prilikom rekao da su infekciju u Austriju ponovo unijeli povratnici “koji su proveli ljeto u zemljama iz kojih potiču” i kao odgovorne posebno izdvojio povratnike sa Zapadnog Balkana.

Brojni austrijski mediji i korisnici društvenih mreža kancelaru su prebacili da je tom izjavom imigrante “stigmatizirao kao žrtvene jarce”, na šta se nadovezao i moderator intervjua, koji je kancelaru predočio da mnogi građani njegovu tvrdnju smatraju “nečuvenom” i da činjenice govore da se 70 odsto zaraza odigralo u samoj Austriji.

Kancelar Kurz pokušao je da se izvuče riječima da nije spominjao nacionalnost putnika, ali ga je voditelj, zamjenik glavnog urnika ORF-a, prekinuo.

Kada je Kurz zatim zamolio da nastavi, voditelj je odgovorio: “Molim vas nemojte, pošto ono što upravo govorite, nije tačno”.

Moderator je ponovio da je Kurz izričito mislio na strance koji žive u Austriji, a zatim od riječi do riječi citirao njegovu izjavu sa konferencije za novinare, piše Speigel.

Na kraju je austrijski kancelar morao skrušeno da prizna da je to tačno, i dodao da je u stvari mislio na proteklo ljeto, kada je trećina infekcija mogla da se pripiše povratnicima sa putovanja, od kojih je veliki dio boravio na Balkanu, piše hamburški list.