Armenija proglasila amnestiju za sve armenske borce i poslala pomoć armenskom stanovništvu Nagorno Karabaha

0

Azerbejdžan je proglasio amnestiju za armenske borce u regiji Nagorno-Karabah koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili kako će nastaviti otpor, kazao je za Reuters savjetnik azerbejdžanskog predsjednika Hikmet Hadžijev, prenosi agencija Tanjug.

Armenci, koji čine većinu u Nagorno-Karabahu, saopćili su četvrtak kako su im potrebne sigurnosne garancije prije nego što predaju svoje oružje, nakon što je zvanični Baku objavio da je vratio odcjepljenu regiju pod svoju kontrolu nakon 24-satne vojne operacije.

Hadžijev je u intervjuu Reutersu saopćio kako je Baku predvidio amnestiju za sve borce iz Karabaha koji predaju oružje.

„Vidimo da su u ovom trenutku neke pojedinačne armijske grupe i oficiri javno najavili kako neće pristati na naše uvjete i da će nastaviti pružati otpor. Vidimo i kako neke manje grupe idu u šumu, ali ne vidimo to kao veliki sigurnosni izazov. Naravno, ovo donosi određene izazove i poteškoće, ali ne u tako velikim razmjerama“, rekao je azerbejdžanski zvaničnik.

On je naveo da će prava Armenaca iz Karabaha biti poštivana u okviru njihove integracije u Azerbejdžan, dodajući kako su zatražili humanitarnu pomoć, kao i snabdijevanje naftom i benzinom.

Pomoć do 40 tona hrane

Nešto kasnije je agencija Anadolija prenijela da je Ministarstvo za vanredne situacije Azerbejdžana poslalo konvoj humanitarne pomoći kako bi bile zadovoljene hitne potrebe armenskog stanovništva u Nagorno-Karabahu.

Pitanje humanitarne pomoći bilo je i na dnevnom redu jučerašnjeg sastanka azerbejdžanskih zvaničnika i predstavnika armenskog stanovništva u Karabahu u gradu Jevlah u Azerbejdžanu.

Predstavnici armenskog stanovništva zatražili su od Bakua da zadovolji njihove hitne potrebe u gorivu i hrani. U skladu sa ovim zahtjevom, konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći koju je pripremilo Ministarstvo za vanredne situacije Azerbejdžana krenuo je prema gradu Agdamu.

Vozila sa 40 tona hrane i sredstava za čišćenje, proći će kroz Agdam i stići do grada Khankendija (Stepanekerta, glavnog grada regije), gdje živi armensko stanovništvo, a pomoć će biti podijeljena potrebitima u toj regiji.

Mirali Fejzivej, regionalni direktor Ministarstva za vanredne situacije Azerbejdžana u Karabahu, rekao je novinarima da će nastaviti sa pružanjem humanitarne pomoći za zadovoljenje potreba armenskog stanovništva u regiji.

Pitanje izbjeglica

Reuters podsjeća kako je Nagorno-Karabah međunarodno priznat kao dio većinski muslimanskog Azerbejdžana, ali je njegovo kršćansko armensko stanovništvo održavalo de facto nezavisnost od rata 1990-ih kada se Sovjetski Savez raspao.

Mnogi od 120.000 Armenaca u Karabahu tvrde kako su ih napustili Rusija, Zapad i sama Armenija – i više puta su govorili o tome da se plaše progona od strane Azerbejdžana, koji podržava Turska, navodi britanska agencija.

Armenski premijer Nikol Pašinjan saopćio je kako je Erevan spreman prihvatiti izbjeglice iz Nagorno-Karabaha.