24.05.2024.
HomeSvijetArmenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za nepoštivanje prekida vatre

Armenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za nepoštivanje prekida vatre

Prekid vatre najavljen je nakon razgovora u Moskvi uz posredovanje Rusije, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je dogovor postignut u “humanitarne svrhe”, odnosno kako bi se omogućila razmjena zatvorenika i tijela stradalih.

No, Hikmet Hajiyev, pomoćnik azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva optužio je Armeniju za kršenje sporazuma.

“Azerbejdžan ne želi teritoriju bilo koje zemlje. Naš cilj je da osiguramo teritorijalni integritet. Ako Armenija nastavi s provokacijama ne poštujući prekid vatre, Azerbejdžan će morati odgovoriti”, kazao je Hajiyev, prenosi CNN.

Izjava je uslijedila nakon što je ministarstvo odbrane ranije saopćilo da je armenska vojska pokušala izvršiti napad na Aghdara-Tartar i Fizuli-Jabrail. Armenija negira da je prekršila sporazum i tvrdi da azerbejdžanske snage napadaju grad Hadrut.

“Izjava azerbejdžanskog ministarstva odbrane je još jedna izmišljotina”, kazao je Shushan Stepanyan, glasnogovornik armenskom ministarstva odbrane.

Ministarstvo vanjskih poslova za spornu regiju Nagorno-Karabah optužilo je Baku za kršenje sporazuma navodeći da Azerbejdžan koristi pregovore za pripremu novih vojnih akcija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti