20.06.2024.
HomeNovostiArktička hladnoća stiže na Balkan: Snježna oluja proširit će se na BiH

Arktička hladnoća stiže na Balkan: Snježna oluja proširit će se na BiH

Pravi zimski val i značajne količine arktičke hladnoće kreću se prema istočnoj, središnjoj te jugoistočnoj Evropi. Najhladnije će biti tokom vikenda te početkom sljedećege sedmice na jugu Evrope gdje će se nad Balkanom nadviti snažna zimska oluja koja će donijeti veće količine snijega, piše Severe Weather Europe.

Hladna fronta koja dolazi s Arktika stići će prvo do Grčke, a zatim će ojačati prema Bugarskoj, Rumunjskoj, Moldaviji i Ukrajini sa subote na nedjelju gdje će pasti veća količina snijega.

Moglo bi pasti i oko pola metra snijega u 36 do 48 sati, a uz snijeg će puhati i snažan vjetar. Dok će temperature na zapadu ostati gotovo normalne, arktička hladnoća ojačat će diljem istočne Evrope, posebno na Balkanu, tokom nedjelje i ponedjeljka kada se očekuju prilično hladna jutra.

Pad pritiska dovest će do intenzivne mećave u jugoistočnoj Rumuniji i većem dijelu Moldavije te južne Ukrajine. Snježna oluja proširit će se na Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju te Bugarsku, a past će od 30 do 50 centimetara snijega, prenosi net.hr.

U BiH danas je preovladavalo pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima u većem dijelu zemlje se očekuje kiša, na planinama snijeg. U noći na subotu i u nizinama će kiša prelaziti u susnježicu ili snijeg, osim na jugu zemlje, navode iz FHMZ-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti