Arapi finansirali spomenik Stefanu Nemanji, Srbi u znak zahvalnosti umjesto krsta “staviće” mu mač u ruke

0

Današnje otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu i Srbiji najavljuje se kao prvorazredan kulturni, politički i nacionalni događaj.

Monumentalni spomenik, visine 35 metara, koji je postavljen na Savskom trgu ispred Željezničke stanice, već je duže vrijeme predmet polemike između opozicije, stručne javnosti s jedne i vlasti s druge strane. Vlast je odbijala odgovoriti na pitanje koliko će koštati spomenik “tvorcu srpske državnosti”. Mediji su prije nekoliko sedmica otkrili da je prilikom transporta spomenika koji je težak 60 tona, na carini prijavljeno da je njegova cijena oko 12 miliona eura. To je samo dio troškova, u koji nije uračunat rad njegovog autora, poznatog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Upravo je ruski umjetnik ovih dana dodatno podigao prašinu oko spomenika Stefanu Nemanji, kada je otkrio da je vlast u Srbiji “cenzurisala” njegov spomenik, jer je od njega zahtijevano da, umjesto krsta koji je planirao, Stefan Nemanja u ruci drži mač. “Rukovodstvo iz Beograda mi je u jednom trenutku reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba da bude mač, a ne krst. Ja sam se iznenadio, ali sam rekao uredu, slušam”, otkrio je Rukavišnjikov.

Prema ocjenama stručnjaka, stavljanje mača umjesto krsta Stefanu Nemanji u ruku je ratna poruka koju aktuelna vlast Aleksandra Vučića šalje svima oko sebe.

No, prema informacijama koje su se pojavile posljednjih dana, razlog za promjenu je potpuno drugačiji: Izbacivanje krsta učinjeno je na zahtjev investitora. A investitor ovog monumentalnog spomenika su bogataši iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji stoje i iza izgradnje Beograda na vodi. Krst u ruci srpskog vladara vrijeđao bi “vjerske osjećaje investitora muslimana”, otkrili su opozicioni političari, a prenijeli nezavisni mediji.

Poznati beogradski publicista i muzički kritičar Petar Peca Popović, komentirajući na jednoj beogradskoj televiziji ovaj slučaj, kazao je da je po svemu sudeći “spomenik Stefanu Nemanji vanbračno dete Beograda na vodi, odnosno Dubaija na Savi”.