Apsurdna diktatorska solidarnost: Dodik brani Vučića od građana Srbije

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su protesti u Beogradu usmjereni na destabilizaciju Srbije i njenih regionalnih i međunarodnih pozicija te da idu naruku samo neprijateljima Srbije i srpskog naroda.

Dodik je pozvao sve sudionike sinoćnjih dešavanja na razum, poručivši da ulica nije mjesto gdje se rješavaju bilo kakvi problemi, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

“Sve probleme, ako postoje, treba rješavati u institucijama, demokratskim putem, a ne nasiljem i rušenjem sopstvenog grada i imovine. Nasilje niko ne voli i to je ono što je najmanje potrebno Srbiji u ovom trenutku”, istaknuo je Dodik.

On je ocijenio da sve političke snage u Srbiji treba da se se okupe i zajedno bore protiv pandemije koronavirusa, a svako “dešavanje” ulice smanjuje tu mogućnost i ugrožava poziciju Srbije, njenu snagu i moć, posebno u pregovoračkim procesima sa Prištinom koji joj predstoje.

Dodik je podsjetio da je pandemija koronavirusa zahvatila cijeli svijet, a ne samo Srbiju, te da sve zemlje uvode mjere u zavisnosti od epidemiološke situacije.

“Nije Srbija uvela rigorozne mjere iz hira, već samo sa jednim ciljem – suzbijanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana. Stoga to nije i ne može biti razlog za bilo kakve nerede. Za sve postoji mjesto da se problemi iznesu i riješe, a to su institucije države”, naglasio je Dodik.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se u Republici Srpskoj neće uvoditi nove mjere, ali da će biti povećane kazne za one koji se ne pridržavaju mjera koje su na snazi.

Višković je rekao da su u posljednja 24 sata registrovana 53 nova slučaja zaraze koronavirusom.

On je podsjetio da sve mjere ostaju na snazi do 20. jula, navevši da je odgovorno ponašanje svakog pojedinca najefikasniji način zaštite čitave zajednice.