13.07.2024.
HomeNovostiApsurdi politikantstva: Dodik u Zagrebu branio Hrvate od Komšića, i tražio od...

Apsurdi politikantstva: Dodik u Zagrebu branio Hrvate od Komšića, i tražio od Hrvatske da “štiti” bosanske Srbe!?!

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković primili su odvojeno u Zagrebu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, s kojim su razgovarali o stanju u BiH, njezinim euroatlantskim perspektivama i gospodarskim projektima.

Na sastanku Milanovića i Dodika razgovaralo se o stanju u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, se u tekstu priopćenja s Pantovčaka.

“Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi”, navodi se u priopćenju Milanovićeva ureda.

Plenković i Dodik o gospodarskoj suradnji i potpori RH europskom putu BiH

Plenković je u Banskim dvorima s Dodikom razgovarao o prometnom povezivanju Hrvatske i BiH s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica, priopćeno je iz Plenkovićevog ureda.

Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države, navodi se.

Plenković je istaknuo važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine.

Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija, dodaje se u tekstu priopćenja.

Dodik: Nisam došao klevetati

U izjavi za medije nakon sastanaka Dodik je kazao kako je informirao sugovornike da je “Dejtonski sporazum donio mir i uspostavio politički sistem u BiH, ali da je intervencijom visokog predstavnika došlo do urušavanja principia gdje je najviše stradala konstitutivnost naroda”.

Kazao je kako bošnjački politički predstavnici, predvođeni strankom SDA, nastoje marginalizirati pozicije hrvatskog i srpskog naroda.

“Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju puni kapacitet svojih prava predviđenih ustavom i to može biti u korist održivosti BiH, a to opet znači promjene Izbornog zakona da se zaštiti konstitutivni narod i njihovi legitmini predstavnici”, rekao je Dodik.

Dodao je kako srpski politički predstavnici u BiH imaju dobru suradnju s hrvatskim te da ta suradnja nije usmjerena protiv bošnjačkog naroda.

Komentirajući kritike zbog njegovog posjeta Zagrebu upućene iz Sarajeva, Dodik je kazao kako u hrvatsku prijestolnicu nije došao “da nekoga kleveće već da, kao kapacitet koji ima kao član Predsjedništva BiH, upozna sugovornike s njegovim viđenjem situacije u BiH i načinom suradnje”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti