Apsurd: Najveći ‘kršitelji’ Kina i Rusija izabrani u Vijeće za ljudska prava UN-a

0

Kina i Rusija dvije su od 12 zemalja izabrane u Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, što je razljutilo grupe za ljudska prava, koje te dvije nacije nazivaju “najvećim kršiteljima”.

Saudijska Arabija, još jedan kandidat čijem su se izbori aktivisti protivili, nije uspjela osvojiti jedno od 15 upražnjenih mjesta u tijelu od 47 članica na izborima održanim u sjedištu Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Većina zemalja kandidatkinja nije imala protukandidata, a Rusija je jedna od njih, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Kina i Saudijska Arabija takmičile su za mjesta u grupi Azije i Pacifika, u kojoj se pet država kandidiralo za četiri upražnjena mjesta.

Neuspjeh Saudijske Arabije

“Neuspjeh Saudijske Arabije da osvoji mjesto u Vijeću za ljudska prava dobar je podsjetnik da je potrebno više kandidata. Da je bilo još kandidata, Kina, Kuba i Rusija možda bi, također, izgubile”, rekao je Louis Charbonneau, direktor organizacije Human Rights Watch (HRW).

“Nekonkurentno takmičenje poput ovog pretvaraju ovaj svjetski izbor u lakrdiju”, kazao je on i naglasio kako “serijski kršitelji ljudskih prava ne bi trebali biti nagrađeni mjestom” u Vijeću za ljudska prava.

“Izbor ovih diktatura za UN sudije za ljudska prava je kao da grupu piromana zaposlite u vatrogasnoj brigadi”, smatra Hillel Neuer, izvršni direktor iz UN Watch, skupine za ljudska prava iz Ženeve.

“Logički je apsurdno i moralno opsceno za UN da izabere Kinu, koja je kritizirana zbog postupanja prema etničkim manjinama i gušenja sloboda u Hong Kongu.”

Zatvaranja ujgurskih muslimana

Prošle sedmice je 40 država izrazilo je veliku zabrinutost u UN-u zbog masovnog zatvaranja ujgurskih muslimana u logore u zapadnokineskoj pokrajini Xinjiang.

Saudijska Arabija i Rusija optužene su za gušenje opozicije u vlastitim domovinama i za upletanje u ratove u Jemenu i Siriji.

“Saudijska Arabija pogubila je 184 ljudi u 2019. godini. Rusija ubija novinare i truje disidente. Kuba je policijska država”, kaže Neuer.

Kuba, Bolivija i Meksiko preuzele su tri raspoloživa mjesta u Vijeću za ljudska prava koja pripadaju grupi Latinske Amerike i Kariba.

Kina, Nepal, Pakistan i Uzbekistan dobili su mjesta u regiji Azije i Pacifika.

SAD napustio 2018. godine

Obala Slonovače, Gabon, Malavi i Senegal izabrani su grupi afričkih država.

Velika Britanija i Francuska također su izabrane, a Rusija i Ukrajina osvojile su upražnjena mjesta u grupu istočne Evrope.

Novim člancima mandat počinje u januaru 2021. i traje tri godine.

Članice Vijeća za ljudska prava trebale bi poštivati najviše standarde ljudskih prava.

Sjedinjene Američke Države napustile su to UN tijelo 2018. godine, nazivajući ga “bijednim braniteljem ljudskih prava”.