18.07.2024.
HomeNovostiAntitijela na koronavirus prisutna kod izliječenih četiri mjeseca

Antitijela na koronavirus prisutna kod izliječenih četiri mjeseca

Nivo antitijela na korona virus porastao je, a onda ostao na istom nivou do četiri mjeseca kod preko 90 odsto pacijenata na Islandu izliječenih od COVID-19, pokazala je studija objavljena u časopisu Nju Ingland Džornal of Medisin.

U prethodnim istraživanjima nivo antitijela na korona virus znatno je opao tokom nekoliko mjeseci nakon izliječenja od COVID-19, što je podstaklo pitanja o dužini trajanja imuniteta kod osoba koje su već bile zaražene.

Istraživanje koje je sprovela kompanija “Dekod dženetiks” moglo bi da ima značaje implikacije za rizik od reinfekcije i trajnost vakcine, prenosi Rojters.

Istraživači su mjerili nivo antitela kod preko 30.000 stanovnika Islanda, kako bi utvrdili koliko je ljudi u ovoj zemlji bilo zaraženo korona virusom i kako bi saznali više o imunom statusu nakon ozdravljenja.

Rezultati su pokazali da je oko jedan procenat osoba obuhvaćenih istraživanjem bilo zaraženo korona virusom. U okviru ove grupe, 56 odsto je dobilo pozitivan rezultat nakon urađenog PCR testa, 14 odsto je bilo u karantinu nakon izloženosti virusu, ali bez potvrde zaraze, dok je kod preostalih 30 odsto zaraza potvrđena tokom istraživanja, na osnovu prisustva antitijela na korona virus.

Kod 91 odsto onih osoba kod kojih je zaraza korona virusom potvrđena PCR testom, a kojih je ukupno bilo 1.215, nivo antitela rastao je tokom prva dva mjeseca od uspostavljanja dijagnoze, da bi nakon toga ostao nepromijenjen tokom skoro četiri mjeseca.

Ovom studijom obuhvaćena je homogena populacija iz jedne zemlje, tako da rezultati možda ne bi bili isti u nekim drugim krajevima svijeta sa raznolikijim stanovništvom. Ipak, studija pokazuje da testovi na antitijela mogu da pokažu pravu stopu zaraženosti. Osim toga, oni bi mogli da budu korišćeni kao jeftinija alternativa testiranju na korona virus.

Međutim, autori studije su napomenuli da nije jasno da li antitijela štite od ponovne zaraze.

 

 

 

 

tanjug

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti