17.07.2024.
HomeNovostiZašto je Amerika uvela sankcije Novaliću i Stankoviću: Podrivanje demokratskih procesa i...

Zašto je Amerika uvela sankcije Novaliću i Stankoviću: Podrivanje demokratskih procesa i institucija, podrška propagandnoj mašineriji…

“Sjedinjene Američke Države su označile Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH); Slobodana Stankovića, biznismena bliskim s Miloradom Dodikom, koji je ranije bio označen za korupciju i opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma; i Stankovićev privredni subjekt Integral Inženjering A.D. Laktaši”, naveo je u izjavi za medije državni sekretar SAD-a Anthony Blinken.

“Novalić je osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH. Kao premijer FBiH, gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrebio je podatke o penzionerima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije koje su bitne za budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici”, navodi Blinken.

“Stankoviću su mjere određene za materijalnu pomoć, sponzorstvo ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ili robe ili usluge Dodiku ili za njegovu podršku. Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti”, dodaje Blinken u izjavi.

“Stankovićeva firma Integral prima velike građevinske projekte u RS bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS. Zauzvrat, Stanković je pružio podršku Dodikovoj propagandnoj mašini tako što je nekadašnji nezavisni medij, Alternativnu televiziju, transformisao u glasnogovornik Dodika i njegovih destabilizujućih i podjelnih aktivnosti. Odjeljenje za kontrolu strane imovine (OFAC) je odredilo Alternativnu televiziju za ove aktivnosti u januaru 2022. godine. Integral se određuje da je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili da je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno , Stanković”, zaključuje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti