Anketa: Trećina Britanaca se ne želi vakcinisati protiv koronavirusa

0

Više od trećine, odnosno 35 posto Britanaca, vjerovatno se neće vakcinisati protiv korona virusa, pokazala je anketa. Ukupno 48 posto Britanaca je zabrinuto da vakcina nije sigurna, dok njih 47 posto brine da neće biti efikasna, pokazala je anketa koju je proveo Opinium za novine Observer.

Više od polovine, 55 posto, ispitanika navelo je da brine zbog nuspojava vakcinacije, prenosi Anadolija.

Međutim, samo 20 posto je reklo da neće primiti vakcinu kada postane dostupna, a ukoliko vlada bude preporučivala vakcinaciju.

To je manje u odnosu na prije dvije sedmice, kada je to isto reklo 24 posto anketiranih.

Da će primiti vakcinu kada postane dostupna i ako je vlada preporuči navelo je 68 posto ispitanih, što je blagi porast u odnosu na 67 posto prije dvije sedmice.

Vakcina dostupna od utorka

Britansko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da će vakcina biti dostupna od utorka.

Prva količina vakcine kompanija Pfizer i BioNTech stigla je prošlog četvrtka, a oko 800.000 doza bit će dostupno u Velikoj Britaniji sljedeće sedmice.

Vlada je naručila četrdeset miliona doza vakcine, što je dovoljno za dvadeset miliona ljudi, koji će primiti dvije doze u razmaku od 21 dana.

Prvo će vakcinu primiti zaposleni i korisnici domova za brigu, zatim stariji od osamdeset godina, kao i zdravstveni i socijalni radnici.

Potom na red dolaze stariji od 75 godina, a onda stariji od 70 godina, kao i najranjivije grupe ljudi, slijede oni stariji od 65 godina, a zatim starosna grupa od 16 do 64 godine.

 

 

 

 

 

(Vijesti.ba)