14.04.2024.
HomeNovostiAnaliza rada Vlade TK: Smjene i postavljenja dominirale u prvih 5 mjeseci...

Analiza rada Vlade TK: Smjene i postavljenja dominirale u prvih 5 mjeseci rada

Vlada Tuzlanskog kantona u prvih pet mjeseci rada bavila se uglavnom smjenama kadrova sa rukovodećih pozicija u kantonalnim ustanovama i javnim preduzećima koje je ranije imenovala bivša Vlada na čelu sa PDA. Nova vlast je nastavila praksu stare, pa su na pojedine funkcije imenovani stranački kadrovi koji su već osuđeni i protiv kojih se vode sudski procesi. Višemilonski akumulirani budžetski deficit vlast neće moći sanirati bez izmjena federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Prvi potez Denijala Tulumovića nakon preuzimanja premijerske funkcije bio je imenovanje Abdulaha Zukića za svog savjetnika. Zukić, bivši kantonalni ministar poljoprivrede, postao je premijerov savjetnik bez obzira na to što je nepravosnažno osuđen uslovno na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a sudi mu se i zbog nasilničkog ponašanja.

“Ovo je jedna mrlja u samom početku rada Vlade. Međutim, znajući Abdulaha Zukića i znajući njegove sposobnosti, ja sam i pored toga odlučio se na jedan ovakav postupak”, objašnjava Tulumović (SDA).

Suprotno Ustavu TK-a, Vlada je imenovana bez ministara iz konstitutivnog hrvatskog naroda. Prva rekonstrukcija Vlade se dogodila nakon samo mjesec i po rada. Bivši ministar za boračka pitanja Elvir Mujkanović morao je podnijeti ostavku jer nije posjedovao visoku stručnu spremu bez koje, prema kantonalnom zakonu, nije mogao biti imenovan za ministra.

“Smatram da je to jedino ispravno, s obzirom na ovu situaciju, da dam ostavku na poziciju ministra za boračka pitanja”, kazao je Mujkanović (DF).

Unatoč programskim obećanjima da će u svom mandatu raditi transparentno, Vlada je nastavila sa spornim imenovanjima privremenih rukovodstava javnih preduzeća i ustanova. Za v.d. direktora UKC Tuzla je imenovan Vahid Jusufović, koji nema zakonski uslov za tu pozciju – treći stepen zdravstvenog menadžmenta. A za v.d. direktora Šuma TK-a je imenovan Rasim Omerović, bivši načelnik Općine Kalesija, koji je pravosnažno osuđen uslovno na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, a sudi mu se za krivično djelo protivzakonito posredovanje.

“Ako to bude istina, Rasim Omerović neće biti vjerovatno v.d. direktor Šuma TK-a”, poručio je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović (Stranka za BiH), dodajući da ne odlučuje samo on o reviziji te odluke, nego i Vlada.

Zbog skandaloznih izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima, Vlada je dobila oštre kritike predstavnika međunarodne zajednice u našoj zemlji, koji su osudili pokušaj vlasti koja je na taj način željela omogućiti direktnu političku kontrolu nad kantonalnom policijom. Sve je zaustavljeno u skupštinskoj proceduri.

“Ja mislim da treba doći do nekog usaglašavanja sa međunarodnom zajednicom jer, na kraju krajeva, i ta međunarodna zajednica je imala veliki udio u restrukturiranju policijskih snaga”, naglašava predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović (SDBiH).

Mada je obećavala da će se to dogoditi veoma brzo, kantonalna vlast nije uspjela inicirati nužne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda na nivou Federacije.

“Ja sam bio optimista, više i nisam toliko. Razloga je što stalno imamo obećanja, a ništa se konkretno ne dešava”, navodi ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić (SDA).

Vlast ponovo obećava da bi se to moglo konačno dogoditi u ovoj godini da bi se, kako kažu, ispravila dugogodišnja nepravda zbog koje je ovaj kanton do sada oštećen za najmanje 300 miliona maraka.

IZVOR: FTV/Omer Hasanović

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti