Analiza iz Srbije: “Dodik je do sada pomalo bio i dijete sreće, poraz mu je stigao u pravi čas, k`o budali šamar!”

0

Đorđe Vukadinović, politički analitičar iz Beograda i bivši poslanik u Skupštini Srbije, komentirao je za Novu TV rezultate izbora u Bosni i Hercegovini i ocijenio da su Milorad Dodik i njegov SNSD pretrpili ozbiljan neuspjeh. “Dodik je to teško primio, videlo se to i na njegovoj faci tokom obraćanja medijima”, kazao je Vukadinović.

“Tačno je da je SNSD dobio pet načelničkih mesta više i procentualno osvojio više glasova nego što je do sada imao, ali džaba mu sve to ako je izgubio Banjaluku i Bijeljinu, kao najveća gradska središta. Ja mislim da mu je ovaj poraz došao u pravom trenutku, jer je Dodik pomalo i dete sreće. Previše je on dugo jahao na tom talasu pobeda, tako da mu je ovaj poraz došao “k’o budali šamar”. Pa, zamislite, on je na vlasti u Banjaluci duže od 20 godina, od 1998. godine i sad bi, kao, trebalo predstavljati iznanađenje što više nije. To je kao u Crnoj Gori gde se odlazak jedne stranke sa vlasti nakon 30 godina doživljava kao iznenađenje, a ne kao normalan i logična stvar. Ono što je dobro jeste da je Dodik, kao i njegov kandidat za gradonačelnika Igor Radojičić fer i sportski primio poraz i što su čestitali pobedu Stanivukoviću. To baš i nije čest običaj kod političara na Balkanu.”

Govoreći o izborima u Federaciji BiH, Đorđe Vukadinović je kazao da ga nije iznenadio uspjeh opozicije, jer “tamo postoji jaka opoziciona scena”.

“Bakir Izebegović je dugo jahao na harizmi i autoritetu svoga oca, međutim to nije moglo večito trajati, jer on, za razliku od Alije Izetbegovića, nema tu harizmu. Ono što treba znati jeste da među pojedinim opozicionim liderima ima onih koji imaju mnogo tvrđi stav i oštriju retoriku prema Republici Srpskoj nego što je ima Izetbegović i njegova SDA“, upozorio je Vukadinović javnost u Srbiji.

(SB/Nova TV)