27.05.2024.
HomeSvijetAmnesty International: Kinezi zatvorili milion muslimana - Ujgura u logore, oduzimaju im...

Amnesty International: Kinezi zatvorili milion muslimana – Ujgura u logore, oduzimaju im djecu i šalju ih u sirotišta

Kina nasilno razdvaja ujgurske porodice odvodeći malu djecu u državna sirotišta, navodi grupa za ljudska prava Amnesty International.

U novom izvještaju, Amnesty International je pozvao Kinu da pusti svu ujgursku djecu koja su u sirotištima bez pristanka njihovih porodica, prenosi Beta Radio slobodnu Evropu.

Dobrotvorna organizacija razgovarala je s roditeljima koji su djecu ostavili kod rođaka u Kini kada su bili prisiljeni da napuste zemlju.

Organizacije za zaštitu prava navode da je Kina privela više od milion pripadnika muslimanske manjine Ujguri.

Udar na Ujgure

Kineska vlada suočila se i sa optužbama za široka kršenja ljudskih prava protiv Ujgura i drugih muslimanskih manjina, uključujući prisilni rad, prisilnu sterilizaciju, seksualno zlostavljanje i silovanje.

Zvanični Peking poriče da drži Ujgure u logorima u regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine. Kaže da su kampovi objekti za “prevaspitavanje”, odnosno “preškolovavanje”, te da se koriste za borbu protiv terorizma.

Budući da su Kinezi mnogo ograničili pristup Xinjiangu, Amnesty INternational je razgovarao s Ujgurima koji su mogli da pobjegnu iz te regije prije nego što je represija nad Ujgurima intenzivirana 2017. godine.

Amnesty International u izvještaju poziva Kinu da omogući neograničeni pristup Xinjiangu za stručnjake UN-a za ljudska prava, nezavisne istraživače i novinare i za svu djecu koja se drže bez pristanka roditelja, te traži da budu vraćena porodicama.

“Kineska nemilosrdna kampanja masovnog pritvaranja u Xinjiangu dovela je odvojene porodice u nemoguću situaciju: deci nije dozvoljen odlazak, ali njihovi roditelji suočeni su s progonom i samovoljnim pritvorom ako se pokušaju vratiti kući da bi se brinuli o njima”, rekao je predstavnik Amnesty Internationala za Kinu, Alkan Akad.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti