26.02.2024.
HomeSvijetAmerikanci razotkrili Kineze: Korona se u Wuhanu počela širiti znatno ranije

Amerikanci razotkrili Kineze: Korona se u Wuhanu počela širiti znatno ranije

Istraživanje, koje za sada nije recenzirano, ustanovilo je da je na parkiralištima pet bolnica u Wuhanu u kasno ljeto i jesen 2019. bilo znatno više automobila nego prijašnje godine. Dodatno, na kineskoj tražilici Baidu u tom je razdoblju uočen povećan broj pretraga ključnih riječi povezanih sa zaraznim bolestima, piše CNN.

Naučnici su koristeći se snimkama iz oktobra 2018. izbrojili 171 automobil na parkiralištima jedne od najvećih bolnica u Wuhanu – bolnici Tianyou. Prema satelitskim snimkama, godinu dana kasnije na istim je parkiralištima bilo 285 vozila, što je povećanje od 67%, s time da je u nekim drugim bolnicama bilo povećanja i do 90%.

“Možemo predvidjeti sezonu gripe samo gledajući popunjenost parkirališta”

“U pojedinim bolnicama u jesen i u zimu 2019. zabilježeni su dani visokog relativnog volumena popunjenosti na parkiralištima. Međutim, između septembra i oktobra 2019. pet od šest bolnica imalo je najveći relativni dnevni obim analiziranih serija što se poklapa s povišenim nivoom pretraga na Baidu za termine ‘proljev’ i ‘kašalj’ “, napisali su naučnici u studiji.

Upotreba “potvrđenih protoka podataka” za nadzor pojave i širenja respiratornih bolesti nije novost, a tom se tehnikom koriste i obavještajne agencije.

“Ideja je da se popunjenost bolničkih parkirališta ili protok pacijenata mogu koristiti kao relativni pokazatelji za nešto što se događa u populaciji”, rekao je John Brownstein iz Bostonske dječje bolnice.

“Prije nekoliko godina objavili smo rad o tome kako se tokom sezone gripe pune parkirališta i povećava protok pacijenata u bolnicama Latinske Amerike. Mogli biste predvidjeti sezonu gripe samo gledajući popunjenost parkirališta”, dodao je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti