15.04.2024.
HomeNovostiRS sve više liči na Dodikovu porodičnu firmu, investitori ne žele finansirati...

RS sve više liči na Dodikovu porodičnu firmu, investitori ne žele finansirati jer se boje da bi novac završio kod Dodika i njegove porodice

U Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država objasnili su zašto su sankcionisali Igora i Goricu Dodika, sina i kćerku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD).

Označili su ih kao osobe koje olakšavaju koruptivne radnje u RS-u, a da se time izvlači javni novac u svrhu ličnog bogaćenja i bogaćenja svoje porodice. Napomenuli su da je Milorad Dodik odgovoran za antiustavni prijenos nadležnosti sa državne vlasti na entitetsku vlast te da je bogatstvo stekao, kako su naveli, mitom i korupcijom.Smatraju da etnonacionalističkom politikom želi skrenuti pažnju sa svojih koruptivnih radnji. Brian Nelson iz Ministarstva finansija SAD-a je najavio da će nastaviti smatrati odgovorne one koji doprinose degradaciji i potkopavanju institucija Bosne i Hercegovine i ostatka Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija), kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukazali su da je Milorad Dodik zaslužan za veće učešće kćerke i sina u političkim aktivnostima te da je to uzrokovalo zabrinutost da RS sve više nalikuje na Dodikovu porodičnu firmu. Ocijenili su da to negativno utječe na osiguravanje stranih investicija u ovom entitetu. Tvrde da su pojedini odustali od finansijske pomoći RS-u, jer su vjerovali da će ta pomoć završiti kod Dodika i njegove porodice.

I Igora Dodika smatraju odgovornim za, kako su naveli, podmićivanje zvaničnika, članova biračkih odbora i posmatrača kako bi SNSD pobijedio na izborima.

“Bavio se podmićivanjem opozicionih političara kojima su ponuđena imenovanja u zamjenu za bitne informacije i posmatrače na biračkim mjestima”, ukazali su iz Ministarstva finansija SAD-a.

Također su podsjetili da je Gorica Dodik uključena u očeve političke i poslovne aktivnosti. Tvrde da upravo po očevom nalogu ima značajnu pomoć entitetske vlade. U tom kontekstu su spomenuli kompanije Global Liberty, Agro Voće, Agape i Fruit Eco. Naglasili su da svi ovi privredni subjekti dobijaju entitetsku pomoć kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

Ukazali su da sankcije znače blokadu imovine spomenutih osoba u SAD-u. Podsjećamo, Milorad Dodik je od ranije na američkoj listi sankcionisanih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti