Amerikanci bespilotnim letjelicama bombardovali položaje Islamske države u Afganistanu

0
A Reaper drone aircraft used for missions in Afghanistan seen in Nevada in 2009. Rick Loomis/Los Angeles Times via Getty Images

SAD je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama protiv organizatora napada, Islamske države, u istočnom Afganistanu, priopćila je vojska u petak, dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na zračnu luku u Kabulu poginulo 13 američkih vojnika i više afganistanskih civila.

Predsjednik Džo Bajden obećao je u četvrtak da će Sjedinjene Države loviti odgovorne za napad, rekavši kako je naredio Pentagonu da smisli planove za napad na počinitelje.

Središnje zapovjedništvo SAD-a saopćilo je da se udar dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula i na granici s Pakistanom. Nije navedeno je li cilj povezan s napadom na aerodrom.

-Prvi pokazatelji su da smo ubili metu. Ne znamo za civilne žrtve – navodi se u američkom vojnom saopćenju.

Islamska država Khorasan (ISIL -K), podružnica militanata koji su se prethodno borili protiv američkih snaga u Siriji i Iraku, priopćila je da je izvršila napad u četvrtak u kojem je poginulo na desetine ljudi – uključujući Afganistance koji su pokušavali napustiti zemlju.

Osim 13 poginulih američkih vojnika, 18 povrijeđenih prevezeno je u Njemačku, javlja Rojters.

Na aerodromu u Kabulu nalazi se otprilike 5.000 američkih vojnika koji pomažu u evakuaciji američkih građana, ugroženih Afganistanaca i drugih nacionalnosti. Evakuacija civila i stranih vojnika trebala bi završiti do 31. avgusta, roka koji je usuglašen s talibanima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here