14.06.2024.
HomeNovostiAmerika tvrdi da nije odobrila izraelski upad u bolnicu al-Shifa u Gazi

Amerika tvrdi da nije odobrila izraelski upad u bolnicu al-Shifa u Gazi

Sjedinjene Američke Države negirale su da su Izraelu dale zeleno svjetlo za napad na bolnicu al-Shifa u Pojasu Gaze nakon što su podržale izraelske tvrdnje da se medicinska ustanova koristi u vojne svrhe.

Govoreći u srijedu, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby odbacio je optužbe Hamasa da je administracija predsjednika Joea Bidena učestvovala u raciji.

“Nismo odobrili njihove vojne operacije oko bolnice”, rekao je Kirby novinarima.

Kirby je odbio reći je li Izrael unaprijed upozorio SAD na napad tokom razgovora između Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u utorak.

“Neću ulaziti u detalje razgovora”, rekao je.

SAD je ranije izjavio da obavještajna procjena podržava izraelske tvrdnje da je u bolnici al-Shifa, najvećoj u Gazi, smješten veliki komandni centar Hamasa.

Kirby je rekao da je SAD i dalje “zadovoljan našom vlastitom obavještajnom procjenom”.

Izraelske snage izvršile su raciju u al-Shifi, koja pruža utočište stotinama pacijenata i hiljadama raseljenih Palestinaca, rano u srijedu, što je izazvalo uzbunu međunarodnih organizacija i političkih čelnika.

“Bolnice nisu bojna polja”, rekao je podsekretar Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja i njihov koordinator za hitnu pomoć, Martin Griffiths, u objavi na društvenim mrežama kao odgovor na raciju.

Neutemeljeni dokazi

Dok je Biden u ponedjeljak pozvao Izrael da poduzme “manje nametljive akcije” kod al-Shife, čini se da Izrael te zahtjeve nije shvatio ozbiljno.

“To doista naglašava da iako SAD podržava, ne samo duhom, nego i vojno u milijardama dolara godišnje, izraelsku ‘odbranu’, kako je oni nazivaju, Izraelci u stvarnosti postupaju protivno željama, ponekad, Sjedinjenih Američkih Država”, javila je iz Bijele kuće novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Omar Zaqout, zaposlenik hitne pomoći u ustanovi u gradu Gazi, rekao je za Al Jazeeru da su izraelski vojnici “priveli i brutalno napali” neke od onih koji su tražili utočište u bolnici.

Napad je uslijedio nakon nekoliko dana što su izraelske snage opkolile bolnicu. Osoblje bolnice u utorak je reklo da im je zabranjen izlaz iz ustanove i da su bili prisiljeni tijela ukopati u masovnu grobnicu.

​Izraelska vojska rekla je da su njene trupe pronašle operativni komandni centar i imovinu koja pripada Hamasu u racijama na bolnicu, ali nije iznijela nikakve čvrste dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju da je to centralno čvorište Hamasovih operacija.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su vojnici pronašli oružje, borbenu opremu i tehnološku opremu te da nastavljaju s potragom.

Vojska je također objavila video za koji je rekla da prikazuje neke od materijala izvađenih iz neobjavljene zgrade u krugu bolnice, uključujući automatsko oružje, granate, municiju i pancirne prsluke.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je u srijedu da izraelska vojska nije pronašla nikakvo oružje kada je upala u bolnicu.

“Okupacijske snage u bolnici nisu pronašle vojnu opremu niti oružje. U biti, mi to oružje u bolnici ne dopuštamo”, rekao je u izjavi Munir al-Bursh, direktor Ministarstva zdravstva.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti