24.07.2024.
HomeNovostiAmerika proširuje spisak korumpiranih u BiH: Hoće li biti novih imena na...

Amerika proširuje spisak korumpiranih u BiH: Hoće li biti novih imena na crnoj listi?

Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle bi u narednih nekoliko dana, moguće već i početkom septembra, donijeti novu odluku o proširenju američke crne liste za neodgovorne pojedince u Bosni i Hercegovini zbog korupcije, ali i antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje je sve izraženije proteklih mjeseci, saznaje Avaz.

Stejt department, kako je potvrđeno, uveliko prati razvoj situacije u BiH, a u tome im značajno pomažu i Ambasada SAD u BiH i agilni ambasador Michael Murphy, koji je već nekoliko puta oštro reagirao kroz zvanična saopćenja Ambasade SAD, poslavši tako jasne poruke šta misli o potezima pojedinaca na vlasti, prije svega onih iz SDA i HDZ-a.

Ambasada SAD je oštro reagirala na izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA, o prebrojavanju, kao i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

Na proširenoj listi, kako stoje stvari, trebale bi se naći najmanje dvije osobe, prije svega zbog korupcije. Za sada nije poznato o kome se radi i jesu li zvučna imena iz svijeta politike ili bh. pravosuđa, ali je važno da SAD prate stanje u BiH i uvode sankcije za neodgovorne pojedince i politike koje ih slijede.

Ovo je, prije svega, vjetar u leđa i Christianu Schmidtu, iza čijih odluka jasno stoji Vašington i podržava njegove poteze kada su u pitanju bonske ovlasti.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, odnosno ministarstvo finansija ove zemlje, stavile su na listu sankcija prije dva mjeseca Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, te Alena Šeranića, ministra zdravlja RS.

Prije toga sankcije su uvedene i Asimu Sarajliću, delegatu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH (SDA), kao i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici. Na listi su se našli i Mirsad Kukić, Milan Tegeltija, bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Saznaje se da bi američke sankcije mogla slijediti i Velika Britanija. Ova zemlja je u aprilu uvela sankcije Dodiku, ali i Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske, zbog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini, objavilo je tada britansko ministarstvo vanjskih poslova. Velika Britanija mogla bi, također, uvesti sankcije za nekoliko osoba povezanih s antiustavnim djelovanjem, a koje ne dolaze iz manjeg bh. entiteta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti