16.06.2024.
HomeSvijetAmerika naoružava Ukrajinu: Stiglo smrtonosno oružje u vrijednosti 200 miliona dolara

Amerika naoružava Ukrajinu: Stiglo smrtonosno oružje u vrijednosti 200 miliona dolara

Prva pošiljka američkog paketa sigurnosne podrške Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopštilo je danas američka ambasada.

Isporuka je uslijedila nakon ovosedmične posjete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) Kijevu u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetaka hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Rusija negira planiranje nove vojne ofenzive.

“Smrtonosna sigurnosna pomoć”

Paket pomoći od 200 miliona dolara Vašingtona (Washington) je odobrio u decembru.

– Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije – stoji na Facebooku.

U objavi se navodi da se u pošiljci nalaze “smrtonosna sigurnosna pomoć i streljivo namijenjeno ukrajinskim braniocima”. Ukrajinski ministar obrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

– Kao što je predsjednik Bajden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više odbrambenih sredstava – navodi se u objavi američke ambasade u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za “dosad neviđenu” diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih sednica u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Paralelno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s američkim državnim sekretarom Entonije Blinkenom (Antony Blinken) o ovosedmičnim razgovorima s Rusijom.

– Dobro je znati da diplomatski put kontakata s Rusijom ostaje aktivan – napisao je Kuleba u tvitu.

Rusija jučer najozbiljnije zaprijetila Zapadu

Rusija je jučer zaprijetila Zapadu “najozbiljnijim posljedicama” nastavi li ignorirati njenu “legitimnu zabrinutost” zbog vojnih pojačanja SAD-a i NATO-a u Ukrajini i na ruskim granicama. To stajalište preneseno je Blinkenu, koji se u petak u Ženevi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

– Entoni Blinken je bio jasno obaviješten da će daljnje ignoriranje legitimne zabrinutosti Rusije, ponajprije zbog toga što SAD i njihovi saveznici iz NATO-a vojno koriste teritorij Ukrajine, u kontekstu razmještanja velikih snaga i sredstava Saveza u blizini naših granica, imati najozbiljnije posljedice – poručila je Moskva.

Rusija je na tom susretu insistirala i na “uspostavi izravnog dijaloga” između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine, gdje je u ratu od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih tjedana u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Paralelno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o ovotjednim razgovorima s Rusijom. “Dobro je znati da diplomatski put kontakata s Rusijom ostaje aktivan”, napisao je Kuleba u tvitu.

Glavni sekretar UN-a: Siguran sam da neće biti invazije, nadam se da sam u pravu

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutijeres (Guterres) rekao je sinoć da je “siguran” da se vojna invazija ili upad Rusije u Ukrajinu “neće dogoditi” i izrazio želju da se diplomatskim putem riješi trenutačna kriza između Rusije i Sjedinjenih Država.

– Ne bi trebalo biti vojne intervencije – ocijenio je glavni tajnik na press konferenciji.

Siguran sam da se to neće dogoditi” i “čvrsto se nadam da sam u pravu”, dodao je.

– Mislim da je diplomacija način rješavanja problema – istaknuo je Antonio Gutijeres, upozorivši da treba “spriječiti najgore”.

U srijedu je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ocijenio da njegov ruski kolega Vladimir Putin, koji je nagomilao vojsku uz granicu s Ukrajinom, ne želi “rat velikih razmjera”. No “mislim da će ući” u Ukrajinu na ovaj ili na onaj način, “nešto će morati učiniti”, dodao je, bez drugih pojedinosti.

Rusija tvrdi da ne kani vojno intervenirati u Ukrajini, premda je rasporedila vojnike i oružje uz granicu te dvije zemlje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti