Amerika jednostrano uvela nove sankcije Iranu, no Kina, Rusija i evropski saveznici ih osporavaju

0

Sjedinjene Države su u noći na nedjelju jednostrano proglasile da su UN-ove sankcije Iranu ponovo na snazi i najavile da će kazniti sve koji ih budu kršili, izlažući se opasnosti od još veće međunarodne izoliranosti, ali i potičući napetosti u svijetu.

“Danas SAD pozdravlja povratak gotovo svih UN-ovih sankcija Islamskoj Republici Iranu koje su ranije bile ukinute”, rekao je državni tajnik Mike Pompeo u saopćenju u subotu.

Po njegovim riječima, te kaznene mjere, previđene rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231, “ponovo su na snazi” od nedjelje u dva sata po srednjoevropskom vremenu.

Vlada Donalda Trumpa jasno prijeti uvođenjem takozvanih popratnih sankcija kako bi kaznila zemlju ili subjekt koji bi kršio UN-ove sankcije, makar bila među rijetkima u svijetu koje drže da su one na snazi. To je veoma opasno sredstvo: prekršiteljima koje će Washington odrediti, bit će zapriječen pristup američkom tržištu i financijskom sistemu.

“Ne budu li zemlje članice UN-a ispunile svoje obaveze u provedbi ovih sankcija, SAD je spreman upotrijebiti svoje vlastite alate kako bi kaznio prekršitelje”, upozorio je Mike Pompeo. Najavio je da će “ovih dana” objaviti američke “mjere” protiv “onih koji budu kršili UN-ove sankcije”.

Šest sedmica prije predsjedničkih izbora na kojima želi osvojiti drugi mandat, predsjednik Trump bi te mjere mogao obznaniti u svom govoru koji će u utorak održati u UN-ovoj Općoj skupštini.

No Washington je sam protiv svih: ostale velesile, Rusija, Kina i evropski saveznici ih osporavaju.

“Svaka odluka ili mjera donesena radi ponovnog uvođenja sankcija neće imati nikakvog pravnog učinka”, unaprijed su se ogradile Francuska, Velika Britanija i Njemačka u zajedničkom pismu koje su u petak poslale Vijeću sigurnosti kojega je presliku dobila agencija France Presse.

I sami su Amerikanci “svjesni da je to lažna izjava” i “propagandni trik”, ustvrdio je i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

On je poručio da američki potez nema pravnog uporišta jer je SAD 2018. istupio iz sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. te se više ne može pozivati na UN-ovu rezoluciji 2231 kojom je Vijeće podržalo taj sporazum i propisalo sankcije u slučaju kršenja.

To mišljenje dijeli 13 od 15 članica vijeća sigurnosti UN-a. “Ništa se neće dogoditi”, predviđa UN-ov diplomat. “To je kao da stisneš okidač a metak ne izleti iz cijevi”.

Drugi diplomat žali zbog “jednostrane” odluke: “Rusija i Kina zadovoljno promatraju, grickajući kokice, kako su Evropljani i Amerikanci podijeljeni”.

No bude li SAD ostvario svoju prijetnju o popratnim sankcijama, eskalacija bi se mogla nastaviti.