22.07.2024.
HomeNovostiAmeričko budno oko otkrilo političke miševe koji su rovarili ispod žita: Štetočine...

Američko budno oko otkrilo političke miševe koji su rovarili ispod žita: Štetočine Čavara i Šeranić i njihova zloldjela protiv građana BiH

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država listi sankcioniranih državljana Bosne i Hercegovine (BiH) dodalo je ministra zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska Alena Šeranića i predsjednika entiteta Federacija BiH Marinka Čavaru.

Saopćeno je da je Ministarstvo financija SAD-a poduzelo mjere protiv dva visokorangirana zvaničnika u BiH zbog destabilizirajućih aktivnosti.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a ocijenio je da su potezi Šeranića i Čavare “ugrozili stabilnost regiona podrivajući Daytonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije”.

“Marinko Čavara i Alen Šeranić slijedili su etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH”, izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne financijske poslove u Ministarstvu financija SAD-a.

“Današnje mjere potvrđuju istinsku posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Mjere potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država da se insistira na odgovornosti aktera na Zapadnom Balkanu, uključujući one zvaničnike koji podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i samim tim predstavljaju prijetnju miru, stabilnosti i prosperitetu njihovih zemalja, saopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo je na Twitteru objavilo da je sankcioniralo dva zvaničnika zbog prijetnji stabilnosti regionu.

Blokiranje funkcionalnosti FBiH

Marinko Čavara, predsjednik FBiH i član Hrvatske demokratske zajednice u BiH (HDZ), odgovoran je za predlaganje sudija za Ustavni sud FBiH.

Od 2019. godine, Čavara odbija da predloži sudije s liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće radi popune upražnjenih mjesta u sudu.

“Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. godine formirano u skladu s amandmanima na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika za BiH”, saopćeno je u obrazloženju sankcija.

Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, navodi se.

Osim ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Promicanje secesionističkih aktivnosti Republike Srpske

U sklopu aktivnosti SAD-a na suprotstavljanju destabilizirajućim aktivnostima u BiH, Ministarstvo finansija u januaru je na listu dodalo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemkrata, vladujeće partije u RS-u.

Dodik je sankcioniran jer nastoji promicati secesiju entiteta RS, tako što podriva ovlasti državnih institucija BiH, uključujući Agenciju za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou.

U ponedjeljak, 6. juna, OFAC je na listu uključio Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS i člana SNSD-a, s ciljem daljeg fokusa na destabilizirajuće djelovanje.

“Šeranić je nastavio promovirati secesionističke aktivnosti RS jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje. Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva”, saopćeno je.

Šeranić: Realiziram politike Vlade RS-a

Šeranić je nakon informacije o sankcijama poručio da “ostaje da radi u interesu građana Republike Srpske”.

“Moj dio posla kao ministra u Vladi je da realiziram politike Vlade Republike Srpske. To je bilo, to je sada i bit će sve dok sam ministar”, rekao je Šeranić.

Američki državni sekretar Blinken: BiH se suočava s najozbiljnijom krizom od 1995. godine

Na objavljene sankcije za zvaničnike iz BiH reagirao je državni sekretar SAD-a Antony Blinken, rekavši da su obojica opstruirali ili prijetili provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i potkopali demokratske procese.

“BiH se suočava s najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim partijama koje podržavaju mreže pokrovitelja. Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska (RS) kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a lideri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine onemogućavaju demokratske procese u zemlji”, stoji u Blinkenovoj izjavi.

Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve svoje vlasti da promoviraju odgovornost za one koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratiju na zapadnom Balkanu, poručio je američki državni sekretar.

Koje su posljedice?

Posljedično današnjoj mjeri sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u SAD-u ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD-a mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD-a koji su u SAD-u (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani.

Državljani SAD-a mogu se suočiti s prekršajima ili krivičnim kaznama za kršenje ove odredbe.

RSE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti