Američki tužitelji: Izgrednici u Kongresu pokušali ‘zatočiti i ubiti’ zvaničnike

0
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: Protesters interact with Capitol Police inside the U.S. Capitol Building on January 06, 2021 in Washington, DC. Congress held a joint session today to ratify President-elect Joe Biden's 306-232 Electoral College win over President Donald Trump. A group of Republican senators said they would reject the Electoral College votes of several states unless Congress appointed a commission to audit the election results. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Američki tužitelji vjeruju da su pristalice predsjednika Donalda Trumpa planirale da “zarobe i ubiju izabrane zvaničnike” u upadu u zgradu Kongresa prošle sedmice, prema novim sudskim dokumentima.

U dokumentu koji su priložili advokati Ministarstva pravde traži se hapšenje Jacoba Chansleyja iz Arizone, pobornika teorije zavjere QAnon, koji je snimljen kako sa rogovima na glavi stoji na stolu potpredsjednika Mikea Pencea u prostorijama američkog Senata.

“Snažni dokazi, uključujući Chansleyjeve vlastite riječi i akcije u Capitolu, govore o namjeri izgrednika da zarobe i ubiju izabrane zvaničnike američke vlade”, naveli su tužitelji.

Dokument o hapšenju koji su napisali advokati Ministarstva pravde iz Arizone navodi mnoge detalje o istrazi FBI-ja o Chansleyju, otkrivajući da je ostavio poruku za Pancea u kojoj ga upozorava da je “samo pitanje vremena, pravda dolazi”.

Javni branitelj koji predstavlja Chansleyja nije bio dostupan za komentar. Chansley se treba pojaviti na saveznom sudu u petak.

Tužutelji i savezni agenti počeli su davati ozbiljne optužbe vezano za nasilje u Kongresu, uključujući slučaj protiv penzionisanog vatrogasca Roberta Sanforda koji se tereti da je aparatom za gašenje vatre udario po glavi jednog policajca te protiv Petera Stagera optuženog da je pretukao drugog policajca kopljem američke zastave.

Više od 80 krivičnih prijava

U slučaju Chansleyja, tužitelji navode da optužbe “uključuju aktivno učešće u neredima u kojima se nasilno pokušala svrgnuti američka vlada” te su upozorili da ti “neredi još traju” jer se snage sigurnosti pripremaju za nove proteste u Washingtonu.

Također su naveli da on koristi droge te da pati od mentalne bolesti, te su rekli sudiji da postoji ozbiljan rizik da pobjegne.

“Chansley je otvoreno govorio da vjeruje da je vanzemaljac, više biće, te da je ovdje na Zemlji da donese drugu realnost.”

Ministarstvo pravde podiglo je više od 80 krivičnih prijava povezanih sa nemirima.

FBI je našao mnoge optužene osobe zahvaljujući fotografijama i videima na društvenim mrežama.