Američki Senat rezolucijom osuđuje Putina kao ratnog zločinca

0
A person near the Place de la Republique in Paris holds a placard with an image of Russian President Vladimir Putin during an anti-war protest March 5, 2022, following Russia's invasion of Ukraine. (CNS photo/Johanna Geron, Reuters)

Senat SAD-a u utorak je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu.

U rezoluciji, koju je predložio jedan od vodećih republikanskih senatora Lindsey Graham, i koju su podržali senatori obje strane, potiče se Međunarodni kazneni sud (ICC) u Hagu i druge države da pokrenu istrage ratnih zločina ruske vojske u invaziji na Ukrajinu.

“Svi smo se u ovom domu udružili, demokrati i republikanci, kako bismo rekli da Vladimir Putin ne može pobjeći od odgovornosti za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom”, rekao je čelnik demokratske većine Chuck Schumer u govoru u senatu uoči glasanja.

Rusija svoj napad na Ukrajinu započet 24. februara naziva “posebnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine.

Putin je Ukrajinu također nazvao američkom kolonijom s marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here