23.06.2024.
HomeSvijetAmerički raketni sistem dugog dometa djejstvuje duboko iza linija fronta: Ukrajinci u...

Američki raketni sistem dugog dometa djejstvuje duboko iza linija fronta: Ukrajinci u napadu kod Luhanska ubili oko 100 ruskih vojnika (VIDEO)

Vojni analitičari podijelili su snimke snimljene dronom na kojima se vidi kako su desetine ruskih vojnika na poligonu u ukrajinskoj regiji Luhansk gađani američkim taktičkim raketnim sistemima dugog dometa (ATACMS), piše Newsweek.

Isječak je na X-u podijelio volonter s GeoConfirmed, OSINT računom koji geolocira vizuelni sadržaj iz rusko-ukrajinskog rata.

“Ukrajinski napad ATACMS-a, s četiri ATACMS-a, uključujući jedan neispravan, pogodio je rusko područje za obuku u Možnjakivki, Luhanska Oblast. Na temelju snimke gubici će biti značajni. 80 km iza prve linije, rekao je, dijeleći fotografije koje pokazuju učinak prvog udara.

Prema najnovijim informacijama, pretpostavlja se da je više od 100 ruskih vojnika ubijeno u napadu.

SAD je nedavno potajno poslao Ukrajini ATACMS dugog dometa koji može pogoditi ciljeve udaljene čak 300 kilometara (186 milja). Newsweek nije mogao neovisno potvrditi kada i gdje je snimka nastala, te je kontaktirao rusko ministarstvo obrane za komentar putem e-pošte.

Videozapis je podijelio i ruski vojni analitičar Ian Matveev, koji je procijenio da se potencijalni gubici kreću u desecima.

– Ruski časnici opet su izveli vojnike na obuku, da stoje u gomili pored kamiona. Ali su zaboravili da osim klastera HIMARS, ukrajinske oružane snage sada imaju i klaster ATACMS, koji lete još dalje, napisao je Matveev. .

– Rezultat je bio udar s tri projektila, broj poginulih nije poznat, ali najvjerojatnije se ukupni gubici mjere u desecima. Sve se dogodilo u blizini sela Rohove, Luhanska oblast, 100 kilometara od Kupjanska, koje je pod kontrolom od strane ukrajinskih oružanih snaga, dodao je.

Proukrajinski korisnik rekao je da je ATACMS pogodio ruski kamp za obuku i stacionar.

– Prvi rafal kazetnog streljiva pogodio je mjesto gdje je bila velika koncentracija ruskih trupa. Treći udar pogodio je područje s nekoliko vozila skrivenih u drvoredima, navodi na X-u.

Najmanje jedan ATACMS izravno je pogodio skupinu od preko 100 ruskih vojnika, zasipajući ih stotinama bombica M74 APAM, navodi se u izvješću, dijeleći fotografiju grupe vojnika okupljenih u tom području prije napada, piše Newsweek.

U februaru je potvrđeno da je Ukrajina gađala velike skupine ruskih vojnika topničkim raketnim sistemom visoke mobilnosti (HIMARS) isporučenim iz SAD-a u tri odvojena napada.

U jednom od napada, ukrajinski OSINT projekt DeepState izvijestio je da je Kijev napao poligon koji se nalazi u blizini sela Podo-Kalynivka u okupiranom Hersonu. Ruska služba BBC-ja, pozivajući se na izvor u ukrajinskim specijalnim službama, izvijestila je da se napad dogodio na istom mjestu.

Ukrajinski list Zerkalo nedeli izvijestio je da je najmanje 60 ruskih vojnika ubijeno u napadu na Herson.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti