20.07.2024.
HomeSvijetAmerički Predstavnički dom usvojio zakon protiv stranih faktora koji destabiliziraju Bosnu i...

Američki Predstavnički dom usvojio zakon protiv stranih faktora koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu

Članica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Ann Wagner (Republikanska stranka), zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, objavila je na svojoj oficijelnoj stranici da je Dom usvojio Zakon o pridržavanju načelima Daytonskog mirovnog sporazuma kroz potencijalne sankcije svim stranim državljanima koji prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Wagner, koja je ujedno i predlagač ovog zakona, izjavila je kako je tokom njegove izrade sarađivala s BiH zajednicom koja živi u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri.

– Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s koruptivnim djelovanjem u Bosni i Hercegovini – navela je zastupnica Wagner.

Podvukla je da građani osne i Hercegovine trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u BiH, često uz punu podršku Rusije.

Ovaj zakon će zaštititi Daytonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata, i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu i Hercegovinu.

– Nadam se da će Senat poduzeti hitne mjere za usvajanje ovog prijedloga zakona kako bismo kroz sankcije mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu – zaključila je Ann Wagner, članica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti