15.04.2024.
HomeSvijetAmerički obavještajci: Sve veće nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja

Američki obavještajci: Sve veće nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja

U izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da je dogovor o oslobađanju zarobljenika najpraktičniji način za postizanje primirja u Gazi, te se navodi da postoje sumnje u to da li izraelski premijer Benjamin Netanyahu može ostati na vlasti ili postići svoj cilj uništenja Hamasa, javlja Al Jazeera.

“Nepovjerenje u Netanyahuovu sposobnost vladanja produbilo se i proširilo u javnosti u odnosu na već visoke nivoe prije rata. Moguća je drugačija, umjerenija vlada“, navodi se u izvještaju.

Ističe se da će se Izrael vjerovatno suočiti s “dugotrajnim oružanim otporom Hamasa u godinama koje dolaze“, te da će se vojska boriti da “neutralizira Hamasovu podzemnu infrastrukturu, koja omogućava pobunjenicima da se sakriju, povrate snagu i iznenade izraelske snage“.

 

Kako navodi novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett, izvještaj obuhvata nalaze 18 različitih američkih obavještajnih agencija.

“Zaključak svih ovih agencija je da uprkos onome što je izraelski premijer tvrdio, rat koji Izrael vodi protiv Gaze neće biti kratak“, navela je Halkett.

“Rizik od eskalacije je veoma visok. To je nešto što će se nastaviti čak i dok Netanyahu govori svojoj populaciji da je to nešto što je ograničeno i što bi moglo biti gotovo u bliskoj budućnosti“, dodala je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti