01.03.2024.
HomeSvijetAmerički kongresmeni nazivaju Dodika kriminalcem i prijete mu: “Nećemo dozvoliti da korumpirani...

Američki kongresmeni nazivaju Dodika kriminalcem i prijete mu: “Nećemo dozvoliti da korumpirani političari u Bosni, koji podržavaju Putinov režim, ugroze Dejtonski sporazum”

Američka Kongresmenka Ann Wagner, potpredsjednica odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, zajedno s kongresmenom Tomom Keanom, kongresmenom Susan Wild i kongresmenom Mikeom Turnerom objavili su zajedničku izjavu nakon što su predstavili Zakon o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije.

Ovaj zakon usvojio je Dom prošle godine.

Kao potpredsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma i predstavnik najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, znam koliko je važno da održimo stabilnost u regionu i da se čvrsto suprotstavimo destruktivnim političarima koji žele poništiti godine mira – rekla je potpredsjednica Wagner.

“Nećemo dozvoliti da korumpirani političari u Bosni, koje često podržavaju Putinov režim, ugroze Dejtonski sporazum i učine život još opasnijim za sve one u regionu. Ovaj zakon će osigurati da uvedemo sankcije ovim destabilizirajućim kriminalcima i odvratiti loše aktere, uključujući Rusiju, da steknu uporište u regionu.”

Kongresmen Mike Turner je rekao da kao gradonačelnik Dejtona tokom historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, razumije važnost diplomatije i konstruktivnog angažmana u rješavanju sukoba.

Postizanje mira nije lako, ali to je nešto što bi Amerika trebala podržati kao zagovornik međunarodnog poretka i vladavine prava. Međutim, mirovni sporazumi su održivi samo ako su sve strane spremne sjesti za sto – rekla je kongresmen Turner.

Dodao je kako Podržavanje Daytonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije pokazuje nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država unapređenju sigurnosti i sprečavanju nasilja. Pozivajući na odgovornost one koji potkopavaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerisati akcije koje produžavaju sukobe i ljudsku patnju.”

Moramo podržati narod Bosne i Hercegovine u zaštiti njihovog teško stečenog mira suočenog sa silama sukoba i sektaštva, dok istovremeno činimo njihovu demokratiju jačom, reprezentativnijom i inkluzivnijom – rekla je kongresmenka Susan Wild.

Dodaje kako je ključno da ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija – što je neprihvatljiva prepreka za građane jevrejskog i romskog porijekla, kao i sve ostali građani koji ne spadaju u tri zaštićene etničke zajednice.

Zadovoljstvo mi je što još jednom radim sa predstavnikom Wagnerom na ovoj inicijativi kako bi se omogućile veće mogućnosti, uključenost i stabilnost u regionu – dodala je.

Kongresmen Kean je kazao kako narod Bosne i Hercegovine zaslužuje vladu koja cijeni i daje prednost jedinstvu i demokratiji.

Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije će Bosnu i Hercegovinu staviti na pravi put ka zaštiti svog suvereniteta, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera od zlonamjernih aktera koji žele da naruše duh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao predsjedavajući Evropskog podkomiteta za vanjske poslove, nastavit ću da se borim za mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta – poručio je Kean.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti