26.02.2024.
HomeNovostiAmerički kongres izglasano nepovjerenje Trumpu, o smjeni će glasati Senat

Američki kongres izglasano nepovjerenje Trumpu, o smjeni će glasati Senat

Demokrati su nakon 55 dana istrage o opozivu Trumpa u srijedu poslijepodne po hrvatskom vremenu prvo pokrenuli debatu s republikancima o dvije točke optužnice, zloupotrebi predsjedničkih ovlasti i ometanju rada Kongresa, a nakon toga, u četvrtak nešto poslije 2 ujutro po našem vremenu, uslijedilo je glasanje.

Za opoziv po prvoj točki optužnice glasalo je 230, protiv je bilo 197 zastupnika, dok je jedna zastupnica bila suzdržana. Za izglasavanje je bilo potrebno 216 glasova. Među onima koji su glasali za bili su isključivo demokrati te jedan nezavisni zastupnik, dok su protiv bili svi republikanci, ali i dva demokratska zastupnika. Jedini suzdržani glas bio je onaj demokratkinje Tulsi Gabbard. Tri zastupnika nisu pristupila glasanju.

Za opoziv po drugoj točki optužnice glasalo je 229, a protiv je bilo 198 zastupnika, ponovno uz suzdržani glas spomenute demokratske zastupnice. Gledajući stranačku pripadnost, jedina razlika u odnosu na prvu točku je jedan demokratski zastupnik koji je s republikancima u ovom slučaju glasao protiv.

Američki predsjednik optužen je da je zloupotrijebio svoje ovlasti time što je vršio pritisak na Ukrajinu od koje je zahtijevao da istraži njegova političkog protivnika Joea Bidena u zamjenu za vojnu pomoć. Točnije, Trump je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog prvo podsjetio da SAD puno toga čini za Ukrajinu, a da oni ne uzvraćaju tu pomoć.

Potom je tražio od njega da javno kaže kako će Ukrajina pokrenuti istragu oko navodno korumpiranih poslova Bidenova sina Huntera i njegove tvrtke Burisma te o miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine. Osim toga, Trump je prijetio i potom zaustavio slanje vojne pomoći Ukrajini, vrijedne 400 milijuna dolara, koja im je potrebna za obranu od Rusije.

Optužnica

Druga točka optužnice bavi se ometanjem kongresne istrage, odnosno Trumpa se optužuje da je svoje suradnike savjetovao da ne surađuju u istrazi i time opstruirao rad Kongresa.

Tijekom rasprave u Zastupničkom domu republikanci su pokušavali nametnuti amandmane u točkama optužnice i usporiti cijeli proces. No, s obzirom na to da Domom većinski prevladavaju demokrati (233 demokrata i 197 republikanaca), a za opoziv po točkama optužnice dovoljna je apsolutna većina od 51 posto (218 glasova), Trump će biti opozvan.

Ipak, on time neće biti automatski smijenjen s pozicije predsjednika, nego se cijeli proces istrage o opozivu seli u Senat. Tamo bi početkom siječnja, nakon kratke blagdanske stanke Kongresa, istraga trebala krenuti. No, Trump će sasvim sigurno preživjeti glasanje u Senatu, koje ga ustvari jedino može ozbiljno ugroziti, jer njime većinski vladaju republikanci.

Proces

Ipak, cijeli proces nije bio uzaludan, što se najbolje može vidjeti po reakcijama javnosti koja je u potpunosti podijeljena oko mišljenja o opozivu. Prema posljednjim anketama Washington Posta i ABC-a, 49 posto Amerikanaca smatra da bi Trump trebao biti opozvan, a njih 46 posto je protiv toga. Mnogi od onih koji su nezadovoljni predsjednikom okupili su se u srijedu ispred zgrade Capitol Hilla dok je unutra trajala žestoka debata.

No, prosvjedi nisu bili samo u Washingtonu, nego i u većem dijelu SAD-a.

Prosvjedi

Amerikanci su se okupili diljem zemlje, od New Yorka i Detroita do Colorada i Kalifornije, kako bi iskazali nezadovoljstvo predsjednikom. U mračnoj i snježnoj Novoj Engleskoj vikali su “Dump Trump”, u sunčanoj Floridi držali su plakate na kojima je pisalo “Opozovite Putinovu marionetu”, u Kansasu su ponavljali mantru “Država je ispred stranke”, a u Teksasu su jasno dali da znanja da će Trump, usprkos glasanju, uspjeti preživjeti opoziv. Na nekim su se mjestima Trumpovi protivnici verbalno sučelili s njegovim podržavateljima koji su tvrdili da je Trump “dobar čovjek koji nije napravio ništa loše”.

Diljem SAD-a održano je više od 600 demonstracija, a najviše se ljudi okupilo ispred Times Squarea gdje je nekoliko tisuća demonstranata na kiši uzvikivalo parole “Opozovite ga i smijenite”, “Izdajnik i kriminalac!” te “Zatvorite ga!” Prošli su ulicama New Yorka noseći golem plakat na kojem su bile ispisane riječi iz Ustava koje se odnose na opoziv predsjednika: “Predsjednik, potpredsjednik i svi civilni službenici bit će smijenjeni s dužnosti zbog izdaje, mita ili drugih ozbiljnih zločina ili prekršaja”.

Bila je to kulminacija događaja koji su trajali više od tri mjeseca, a tijekom kojih je Trump pokušavao svim silama dokazati nevinost: onemogućavao je svjedocima da svjedoče, negirao dokumente koji su ga optuživali i na kraju pronašao utočište na Twitteru gdje se jadao da nijedan predsjednik u povijesti nije prolazio takvu torturu koja je njega snašla.

“Možete li vjerovati da će me opozvati radikalna ljevica, demokrati koji ne rade ništa, a nisam napravio ništa loše! Užasna stvar. Pročitajte transkripte. Ovo se nikad više ne smije dogoditi nijednom predsjedniku. Pomolite se!”, napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Pismo

No, u srijedu nije pisao samo po Twitteru, nego se odlučio i za malo službeniju varijantu “jadanja”. Naime, poslao je bizarno pismo Nancy Pelosi u kojem na šest stranica optužuje demokrate da vode progon protiv njega, koji je gori od onoga u 17. stoljeću kad se u Salemu proganjalo vještice. Optužio ih je da su upravo oni ti koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti jer su se okomili na predsjednika. “Povijest će vam suditi dok nastavljate s ovom šaradom”, napisao je Trump.

Trump je u srijedu dobio i nagradu za najvećeg lašca koju dodjeljuje stranica PolitiFact. Naime, Trumpove izjave kako “nije napravio ništa loše u odnosu prema Ukrajini” i kako je zviždač koji ga je razotkrio iznio lažne, krive i nepoštene tvrdnje, proglasili su najvećom laži godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti