Američki general: Beograd će nastaviti s projektom ‘velika Srbija’

0

Ovu godinu obilježit će intenziviranje sukoba između Zapada i Rusije za budućnost Jugoistoka Evrope, ali nova američka vlada vratila je fokus SAD-a na to područje nakon više od desedtljea povlačenja, izjavio je nekadašnji vrhovni komandant snaga NATO-a, general Philip Breedlove.

“Ovo će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost Zapadnog Balkana”, rekao je general američke avijacije u penziji, javljajući se sa Floride za virtuelni okrugli sto za hrvatske novinare, prenosi Hina.

Kazao je kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom “političkom hodočašću” ciljao na dvije države koje “Moskvi omogućuju da provodi svoju regionalnu politiku ‘razjedini pa vladaj’” – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Moskva će se nastaviti žestoko protiviti napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, a Srbija će provoditi svoj takozvani projekt velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, predviđa Breedlove, stručnjak za evropsku sigurnost.

Taj američki general, koji novog američkog ministra odbrane Lloyda Austina zove “dobrim prijateljem”, a u prošlosti je često sarađivao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom dok je on bio senator, pa potpredsjednik, tvrdi da je “dobra vijest” što se nova američka vlada jasno postavila prema NATO-u i Jugoistoku Evrope.

“Novi predsjednik će vratiti Ameriku u Evropu kako bi tamo ponovno bila dio vodstva”, nakon 12 godina američkog “povlačenja” sa Starog kontinenta, naglasio je.

Breedlove ističe da “odbija biti političar”, jer u Washingtonu ima povjerenje obje političke strane, “pa ne želi otuđiti polovinu publike”, ali rekao je da su ljudi koje je imenovala Bidenova vlada snažno predani NATO savezu te upoznati s evropskim i zapadnobalkanskim geopolitičkim kontekstom.

“Mislim da ćete vidjeti primjerenu vrstu pažnje SAD-a”, rekao je.

Komentirajući ubrzano vojno jačanje Srbije, Breedlove je kazao kako NATO u svom djelovanju mora biti otvoreniji oko događaja na Balkanu.

“Dio shvatanja problema je priznanje da on postoji i njegovo kategoriziranje. Mislim da bi bilo od velike pomoći kad bi vodstvo NATO-a bilo direktnije oko tih zabrinutosti” te na to odgovorilo diplomatskim i političkim radom u regiji.

Govoreći o ideji stvaranja zajedničke evropske vojske, koja je dobila na važnosti nakon što je prethodni američki predsjednik Donald Trump zauzeo “hladniji” stav prema NATO savezu i partnerstvu s Evropom, Breedlove je istaknuo da je sve što države Evropske unije čine za svoju vojsku dobro i za NATO, jer je većina njih dio oba saveza.

“Ono što nije dobro je kad neka država investira u kapacitete koje NATO već posjeduje”, rekao je.

Dodao je kako neprijatelji Sjevernoatlantskog saveza snažno pokušavaju utjecati na javno mnijenje Zapada, da NATO još nije pronašao odgovor na borbu informacijama u toj “sivoj zoni”, ali da je to sve češća tema unutar Saveza.