Američka senatorka zatražila veći angažman NATO-a u BiH

0

 

Američka senatorka Jeanne Shaheen boravila je sa delegacijom u Briselu gdje su posjetili američku ambasadoricu u NATO-u. Tokom razgovora, posmatračka grupa iz SAD zatražila je veći angažman NATO snaga u Bosni i Hercegovini.

“U našim raspravama podijelila sam svoju zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Bosni i Hercegovini i nastavljam pozivati naše saveznike u NATO-u da preusmjere pažnju na održavanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu”, kazala je senatorka Shaheen.

Podsjetimo, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg najavio je početkom aprila da će Alijansa preduzeti korake kako bi pružila veću podršku Bosni i Hercegovini i Gruziji.

„Za Gruziju bismo mogli da povećamo našu podršku u oblastima oblasti kao što su svijest o situaciji, bezbjedne komunikacije i cyber. Što se tiče Bosne i Hercegovine, mogli bismo da razvijemo novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a pomoć će biti prilagođena, vođena potražnjom i isporučena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja“, rekao je Stoltenberg nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO saveza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here