Američka ambasada nakon odluke Vlade RS-a: Nema pomoći režimu, Dodik je odabrao put izolacije i autoritarne vladavine

0

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se saopštenjem za javnost nakon što je Vlada RS donijela odluku o prekidu odnosa sa njima i ambasadom Velike Britanije u našoj zemlji.

Ističu da je Dodik napravio još jedan korak na opasnom putu izolacije i autoritarne vladavine.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Današnja najava predsjednika Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakte sa zvaničnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva još je jedan korak niz opasni put koji je odabrao – put izolacije i autoritarne vladavine.

To je put koji ne koristi stanovnicima Republike Srpske, koje Dodik tvrdi da štiti.

Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama Republike Srpske, a mi ćemo nastaviti da pružamo pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina.

Nećemo pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti.

Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost građana RS kako bi podržao svoj režim i korumpirane interese, saopćeno je.