20.06.2024.
HomeSvijetAmerici ponestaje vremena i novca za pomoć Ukrajini

Americi ponestaje vremena i novca za pomoć Ukrajini

Dužnosnica Bijele kuće Shalanda Young je u pismu predsjedniku Zastupničkog doma, republikancu Mikeu Johnsonu i čelnicima Kongresa upozorila da Sjedinjenim Američkim Državama ponestaje i vremena i novca u pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Administracija predsjednika Joea Bidena u oktobru je od Kongresa zatražila gotovo 106 milijarda dolara za finansiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a.

Zastupnički dom vrlo malom većinom kontroliraju republikanci, koji smatraju da je finansiranje Ukrajine postalo politički kontroverzno.

Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća istakla da bi prekid finansiranja i slanja oružja Ukrajini mogao povećati vjerovatnost od ruske pobjede, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Nema čarobnog fonda’

“Želim biti jasna: bez akcije Kongresa do kraja godine ponestat će nam resursa za nabavu veće količine oružja i opreme za Ukrajinu, kao i za nabavu opreme iz američkih vojnih zaliha”, napisala je.

“Nema čarobnog fonda sa sredstvima koji su u ovom trenutku na raspolaganju. Ostali smo bez novca, a gotovo i bez vremena”, navela je.

Do sredine novembra američko ministarstvo odbrane iskoristilo je 97 posto od 62,3 milijarde dolara dodatnih sredstava koje je primilo, a State Department je iskoristio svih 4,7 milijardi dolara iz fonda za vojnu pomoć koji mu je dodijeljen, napisala je Young.

Potrošeno je oko 27,2 milijarde dolara za ekonomsku i još deset milijardi za humanitarnu pomoć.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti