22.07.2024.
HomeNovostiAmbasadori EU i SAD-a "svezali" Lavrova i "otkačili" Kalabuhova: Rusija podstiče podjele...

Ambasadori EU i SAD-a “svezali” Lavrova i “otkačili” Kalabuhova: Rusija podstiče podjele u BiH i prijeti posljedicama

Ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izdali su danas zajedničku izjavu u povodu najavljenog obraćanja ruskog ambasadora u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

-Delegati u Narodnoj skupštini će vjerovatno čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Vjerovatno ćete čuti da Rusija štiti ljude od nacizma. Ovo su nečuvene laži. Moskva želi iskoristiti kulturološke i vjerske veze koje ima sa srpskim narodom da bi vašu pažnju odvratila od svojih zločina u Ukrajini. Delegati NSRS imaju moć da stanu u odbranu civilizacijskih vrijednosti tako što će odbiti cinične dezinformacije Rusije i stati na stranu hiljada Ukrajinaca koji su meta napada, koji bivaju kidnapovani, silovani, mučeni i ubijani u ratu koji vodi Rusija, navode američki i europski ambasadori u svojoj izjavi.

Dodaju i kako će delegati u entitetskom parlamentu u Banja Luci u današnjem izlaganju ambasador Rusije vjerovatno čuti i da „Zapad” pokušava narode u Bosni i Hercegovini lišiti njihovog identiteta.

-Ništa nije dalje od istine. Kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, partneri BiH iz EU i SAD rade na tome da svim građanima BiH osiguraju da u potpunosti iskoriste svoja kulturološka i etnička prava. Efikasna zaštita ovih prava je u središtu evroatlantskih integracija. Građani Bosne i Hercegovine – Srbi, Hrvati i Bošnjaci i svi ostali – znaju da je ovo put ka boljoj budućnosti njihove djece ovdje, baš ovdje, u njihovoj zemlji. Mi štitimo prava, ne gazimo ih kako je to radila i radi Rusija sopstvenim građanima, a sada i građanima Ukrajine. Vjerovatno ćete čuti da se Zapad „miješa” u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine prisiljavajući je da provodi reforme. Ova zemlja aplicirala je za članstvo u EU po sopstvenoj želji. Da, proces evroatlantskih integracija koji je odabrala BiH donosi i potrebu za reformama. Ovo nije miješanje u unutrašnje stvari. Miješanje je ono što Rusija radi u BiH: podstiče podjele u ovoj zemlji i prijeti ozbiljnim posljedicama ukoliko BiH odabere da iskoristi svoja suverena prava, upozoravaju ambasadori EU i SAD-a.

Zaključuju da su EU i SAD i dalje prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta kao sastavnih i ključnih dijelova zemlje.

-Manipulacija Moskve nema snagu da oslabi našu podršku ili uništi odlučnost građana BiH koji se bore za bolju budućnost unutar evroatlantske zajednice država, navodi se u zajedničkoj izjavi pristigloj iz Delegacije EU u BiH.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti