Ambasada SAD: Zabrinuti smo što su prijedorske vlasti zabranile obilježavanje Dana bijelih traka

0

Ambasada SAD u BiH oštro je osudila prijedorske vlasti koje su danas zabranile mirno okupljanje u Prijedoru povodom obilježavanja Dana bijelih traka.

– Pravo na mirno okupljanje je osnovno pravo zagarantovano ustavom BiH, a Sjedinjene Države najoštrije osuđuju ograničenja mirnih okupljanja. 

Danas, dok se pridružujemo odavanju počasti prijedorskim civilnim žrtvama, posebno smo zabrinuti što prijedorske vlasti ograničavaju obilježavanje godišnjeg skupa posvećenog komemoraciji civilnim žrtvama rata 1992-1995. Vlasti Prijedora i RS imaju institucionalnu odgovornost za promicanje tolerancije i poštovanja prema žrtvama.

Ograničavanjem da žrtave obilježavaju svoje stradanje narušava međusobno povjerenje i potkopava izglede za pomirenje, koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH.

Sjedinjene Države nastavljaju pozivati ​​vlasti BiH na svim nivoima da promoviraju prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992-1995, odaju počast svim civilnim žrtvama, pomognu preživjelima i traže pravdu – napisali su na Twitteru Ambasade SAD.