20.06.2024.
HomeNovostiAleksej Navaljni tražio Kur'an, i zbog toga što mu je uskraćen tužio...

Aleksej Navaljni tražio Kur’an, i zbog toga što mu je uskraćen tužio zatvor u Moskvi

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni naveo je danas da je tužio zatvor u Moskvi nakon što su službenici odbili donijeti mu svetu knjigu Kur’an, koji je tražio na početku ramazanskog posta.

Navaljni je kazao da je bio prinuđen reagovati nakon što je odbijen njegov zahtjev dodajući da ga je to posebno uznemirilo.

“U zatvoru sam napravio listu načina na koje mogu sebe poboljšati te sam zadao ciljeve koje želim postići u zatvoru. Jedan od njih je duboko proučavanje i razumijevanje Kur’ana. Knjige su sve što nam na kraju preostaje i ako moram podići tužbu jer mi je uskraćeno čitanje, onda ću to i učiniti”, kazao je Navalni.

Prema njegovim riječima, knjige koje je donio kada je početkom marta došao u zatvor još mu nisu predane, jer se moraju provjeriti zbog ekstremizma. To je postupak koji traje tri mjeseca.

Navalni se inače na početku svoje karijere suočio s kritikama nakon što je 2000-ih godina učestvovao u protestima krajnje desnice te je i to jedan od razloga zbog kojeg želi detaljno proučiti i shvatiti Kur’an.

U svojoj objavi na Instagramu Navaljni je dodao da je i prije analizirao i čitao Kur’an, ali da nije uspio u potpunosti razumjeti njegovu suštinu i temelje.

“Shvatio sam da ukoliko želim biti pravi kršćanin, onda moram razumjeti i shvatiti druge vjere i proučiti Kur’an”, dodao je.

Na ovoj društvenoj mreži je dalje napisao da sigurno niko nije mogao ni pomisliti da će prva tužba protiv zatvorske kolonije biti zbog Kur’ana.

“Svi oko mene stalno raspravljaju o islamu i muslimanima. Naravno 99 posto njih ništa ne zna o tome. Međutim, odlučio sam da ću postati prvak Kurana među ruskim nemuslimanskim političarima”, napisao je Navalni.

Navalni, koji je inače žestoki kritičar Kremlja, prošle godine je preživio trovanje Novičokom, zbog čega je bio na liječenju u Njemačkoj.

Po dolasku na aerodrom u Moskvi je uhapšen, a sve vrijeme je optuživao ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove obavještajne službe (FSB) da su ga htjeli ubiti, što zapravo ruske vlasti negiraju, ali odbijaju provesti istragu o navedenom događaju.

Navaljni je uhapšen jer je navodno odlaskom u Berlin prekršio prethodnu kaznu, a s obzirom na to da je nezadovoljan uslovima u zatvoru, on od 31. marta štrajkuje glađu, piše Daily Sabah.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti