Aleksandar Vulin prijeti “srpskim svetom”, a ko je uopće TAJ TIP?

0

Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin ovih dana ponovno daje zapaljive izjave u javnosti te promovira svoju ideju “srpskog svijeta”, a sve u povodu nereda u Crnoj Gori.

“Zadatak ove generacije političara je stvoriti srpski svijet, da bi zaštitio Srbe. Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sljedeću generaciju Srba nećemo ni dočekati. Pogledajte vi kakav je to stupanj mržnje i antisrpskog raspoloženja ničim izazvanog. Jučerašnji događaji u Crnoj Gori mogu se samo uspoređivati s linčom predsjednika Vučića u Srebrenici. Nemamo aspiracije ni prema jednom centimetru bilo čijeg teritorija izvan granica Republike Srbije, ali nemojte imati aspiracija prema 13 posto našeg teritorija koje se zove Kosovo i Metohija, nemojte imati takve ideje da komadate Srbiju, da bi to sačuvalo mir i sigurnost na Balkanu. Znači, Balkan je siguran, miran i stabilan samo kada Srbija ne misli o Srbima i kada možete Srbima raditi što hoćete”, izjavio je na TV-u Pink Aleksandar Vulin, aktualni ministar unutarnjih poslova Republike Srbije.

Vulin je tako još jednom u javnosti popularizirao koncept “srpskog svijeta”, nove verzije velikosrpske politike, po kojoj je Beograd glavni grad svih Srba, a Srbija njihova matica, koja se ima pravo miješati u unutarnja pitanja susjednih država, a kako bi navodno zaštitila prava Srba.

Vulin funkcionira kao Vučićev trbuhozborac

Zapravo ne čudi što se nakon sukoba na Cetinju u povodu ustoličenja mitropolita SPC-a Joanikija Aleksandar Vulin gura pred mikrofone i kamere. Njegova je politička specijalnost uvijek bila dolijevanje ulja na vatru. Sada to čini u svojevrsnom duplom pasu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji Vulinu pušta da daje sulude izjave, kakve su i za njega samog, inače sklonog suludim izjavama, ipak previše.

Danas je Vulin nastavio u istom tonu, replicirajući hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji se, u skladu sa svojim intelektualnim kapacitetima, neki dan nakon nereda na Cetinju zapitao: “Što bi to (srpski svijet) trebalo značiti? To bismo htjeli znati.”

Što je to “srpski svet” po Vulinu?

Vulin je preko svog Ureda poručio da “srpski svijet” nije poziv na sukobe, već je “odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima, na šutnju o zločinima u Oluji, na podsmjehivanje poklanim podrinjskim Srbima”.

“Srpski svijet nastaje da se ne bi ponovio jasenovački genocid i nastaje da Velika Albanija ne prođe bez brane i otpora. Da, kada se Srbi u Republici Srpskoj prisiljavaju, pod prijetnjom robije, da prihvate da su genocidan narod, da ih ima tko okupiti i ohrabriti da budu jedinstveni”, naveo je Vulin.

Vulin je istaknuo i da je to “politički miran i nikakav drugačiji odgovor na pokušaj otimanja Kosova i Metohije, na rušenje Republike Srpske, na vraćanje ustaštva u službenu politiku Hrvatske, na pokušaje da se Srbima oduzme Crkva, a da se Srbi izvan Srbije proglase agresorima i okupatorima, a tragovi njihova postojanja zatiru”.

Kako se uopće dogodilo da jedna ljudska i politička karikatura, što Vulin nedvojbeno jest, postane jedan od ključnih ljudi u vlasti Srbije?

Aleksandar Vulin rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Njegov otac Ranko bio je inženjer, a majka Bosa medicinska sestra. Ima i mlađeg brata Bojana.

Oduševljen jogurt-revolucijom

Osnovnu školu završio je u Novom Sadu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Doduše, morao je ponavljati godinu jer je pao matematiku.

Već tada je razvio strast za politiku te je kao srednjoškolac sudjelovao u jogurt-revoluciji, kojom je Slobodan Milošević krajem 1980-ih destabilizirao Jugoslaviju.

U Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju, stranku koju su većinom osnivali umirovljeni generali JNA-a, perspektivni Vulin učlanio se 1990. godine, kao 18-godišnjak. Tada se volio fotografirati s portretima Che Guevare.

Stranka se raskolila četiri godine kasnije, i to oko pitanja podrške Miloševićevoj politici, a frakciju koja ju je podržavala predvodili su Mira Marković i Aleksandar Vulin. Tako je nastala Jugoslovenska ljevica (JUL), a Vulin je bio na funkcijama portparola i zamjenika predsjednika Direkcije JUL-a. Od Vulinovih bizarnih funkcija jedna od luđih svakako je i ona predsjednika Jugoslovenske revolucionarne omladine, svojevrsnog podmlatka JUL-a.

Bliski suradnik Mire Marković

No, 1998. godine Vulin se protestno iščlanio iz JUL-a, nakon što je ta stranka, s Miloševićevim SPS-om i Šešeljevom Srpskom radikalnom strankom (SRS), formirala vladu u Srbiji. U toj vladi je inače ministar informiranja bio mladi Aleksandar Vučić. Vulin je svoje istupanje objašnjavao principijelnim razlozima, no mediji su pisali da je otišao iz JUL-a jer mu nije osigurano mjesto u Skupštini Srbije.

Uskoro je Vulin osnovao svoju stranku pod nazivom Partija demokratske ljevice, da bi se onda 2002. priključio tada opozicijskom SPS-u. U to vrijeme je organizirao prosvjede zbog izručenja Veselina Šljivančanina Haagu, zbog čega je bio i uhapšen.

Miloševićevu stranku, koju je u međuvremenu preuzeo Ivica Dačić, Vulin je napustio 2006. nakon jedne korupcijske afere. Naime, u aferi Kofer otkriveno je da je tadašnji direktor SPS-a, Vladimir Zagrađanin, viceguverneru Narodne banke Srbije Dejanu Simiću dao mito od 100 tisuća eura.

Vulin onda odlazi u privatni sektor i zapošljava se u firmi Color Press kao direktor marketinga. Ipak, nije mogao bez politike, pa je 2008. osnovao stranku Pokret socijalista (PS), kojoj je i danas predsjednik. 2011. je PS pokrenuo inicijativu da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik u Prokuplju, što ipak nije prošlo.

Koalicija sa SNS-om vraća ga na scenu

U tom periodu nastalo je savezništvo između Vulina i Vučića, koji je tada bio drugi čovjek Srpske napredne stranke (SNS). PS i SNS zajedno su izašli na izbore 2012., Vulin je dobio dugo željeno mjesto u Skupštini, a onda je imenovan direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Oko godinu dana se zadržao na toj funkciji, da bi onda postao ministar u vladi zadužen za Kosovo.

Poslije izbora 2014. godine postavljen je na funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da bi 2017. bio imenovan ministrom obrane. Tada se otkrilo da Vulin nije služio vojni rok, pa je kao ministar otišao navodno na dvotjednu vojničku obuku, kojom se hvalio u medijima. Sada je pak ministar unutarnjih poslova.

Cijelo to vrijeme Vulin je imao funkciju trbuhozborca Aleksandra Vučića, napose kada je riječ o odnosima u regiji. Vučić mu očito vjeruje i drži ga na najvažnijim pozicijama u vlasti, a Vulin za to zahvaljuje obilatim javnim hvaljenjem Vučića.

Afera “Tetka iz Kanade”

Nikad se nije oprao od afere u vezi kupovine svojeg stana, koja je u Srbiji poznata kao afera Tetka iz Kanade.

Vulin je 2012. kao funkcionar podnio prvi izvještaj Agenciji za borbu protiv korupcije, u kome je naveo da je vlasnik pola stana od 107 metara četvornih. Vučić je ustvrdio da je novac za kupovina stana njegova supruga dobila od tetke iz Kanade, ali to nije uspio dokazati. Ipak, nadležno tužiteljstvo ga je oslobodilo svih sumnji, uz objašnjenje da su Vulinova supruga i sin potvrdili njegovu priču.

Vulin se proteklih mjeseci trudi prikazati kao veliki borac protiv mafije, što je rezultiralo i suludim potezima poput sustavnog objavljivanja fotografija iskasapljenih tijela na televizijama bliskim Vučićevom režimu.

U svakom slučaju, Aleksandar Vulin sigurno je jedna od malignih pojava na političkoj sceni jugoistočne Europe. Kroz svoju cijelu političku karijeru uvijek je uspio biti na strani zločinaca i širitelja mržnje te nikad nije učinio ništa dobro, ponajmanje za srpski narod, u čijeg se zaštitnika stilizira.

Preživio je i pad Miloševića, vjerojatno će preživjeti i Vučićev pad

Njegova je politička karijera uvijek ovisila o parazitiranju na popularnim političarima, pa je trenutno vjerojatno omiljen potrčko Aleksandra Vučića. No, Vulin treba znati da se nije lako zadržati na to poziciji, kao ni da Vučić neće vječno vladati Srbijom, iako to danas tako izgleda.

Ali, kao što se i nakon pada Slobodana Miloševića i Mire Marković uspio izmigoljiti iz političke opskurnosti i doći do ministarskih pozicija, ne treba biti iznenađen ako Vulin preživi i Vučićev pad. Da bi u tome uspio, potrebno je da bude besraman, a to je jedna od ključnih osobina Aleksandra Vulina, koja mu je dosad dobro poslužila u životu.

Piše: GORDAN DUHAČEK (Index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here