27.05.2024.
HomeNovostiAko krene nagli rast oboljelih u jednoj sredini zatvorit će gradovi,kantoni

Ako krene nagli rast oboljelih u jednoj sredini zatvorit će gradovi,kantoni

Direktor Federalne uprave civilne zaštite najavio je da će se zatvarati pojedini gradovi ili kantoni ako u tim sredinama krene naglo rasti broj oboljelih od koronavirusa.

“Na Štabu se razmatralo da se pojedini gradovi zatvore. Ako krene nagli rast oboljelih u jednoj sredini zatvorit će se određene cjeline, da li kantoni, da li gradovi, da li općine. Postoji mogućnost da se to uradi”, rekao je Solak.

Upitan da li je iko smješten u šatore na graničnim prijelazima, Solak odgovara da šatore postavile Oružane snage BiH i da taj dio provodi Vijeće ministara.

“Intenzivno se pravi protokol za prijevoz umrlih iz stranih državljana. Postoji protokol za to u redovnim okolnostima. U ovakvim okolnostima će se to morati posebno definisati”, istakao je on.

Najavio je kako će danas doći inicijativa da se zatvori Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje, istakao je da zdravstveni sistem nastavlja da radi svoj posao.

“Imali smo do večeras do 17 sati 359 testiranja. Imamo dva pozitivna slučaja u Sarajevu. Jedna osoba iz Bihaća i jedna iz Visokog. Riječ je o vezi sa slučajem Konjic i slučajem Mostar”, kazao je on.

Navodi kako u Mostaru ima u poslijepodnevnim satima jedan pozitivan od 10 testiranih do sada.

“Trenutno se pripremilo 16 novih slučajeva koji će se testirati u Mostaru. Četiri su u fazi testiranja u Tuzli. Ukupno 359 testiranih. Broj pozitivnih 39 do 17 sati”, kazao je Čerkez.

Naveo je kako je federalna vlast spremna za pooštravanje mjera.

“Testova i ostalog materijala ima sasvim dovoljno. U ovom trenutku možemo biti zadovoljni. Vlada FBiH uskoro će predložiti oštrije mjere kažnjavanja”, najavio je Čerkez.

Napominje kako se testiranja rade na osnovu medicinske i epidemiološke preporuke.

“Preporučuju ih zdravstveni radnici. Stalno govorimo da imamo dovoljno testova. Danas je došlo 1.500 testova. U srijedu dolazi 1.500 testova. Naručili smo 20.000. Ljudi ne treba da brinu”, kazao je Čerkez.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti