Akademik Slavo Kukić: Čović je jednu udrugu, kao što je HNS, nametnuo kao paradržavnu instituciju

0

Jednu udrugu kao što je HNS Čović je nametnuo kao paradržavnu instituciju s težinom koju imaju državne institucije, komentira zaključke Hrvatskog narodnog sabora akademik Slavo Kukić.

Dio bh. građana strahuje

– Umjesto da posla s tim ima tužiteljstvo, što bi se tamo gdje država funkcionira sigurno dogodilo, danas dobar dio bh. građana strahuje od zaključaka koje donosi ova udruga – ističe Kukić.

On je i prije današnjeg sabora u Mostaru kazao kako ne vjeruje da će “Čovićevo verbalno sijelo” donijeti nešto novo i drugačije od onog čemu svjedočimo nakon posljednjih izbora.

– Ovo je verbalno puškaranje kako bi se izvršio pritisak s ciljem promjena izbornog zakona i Ustava. Ne računajući male stranke koje danas nemaju ništa, pa radikalizacijom ne mogu ništa ni izgubiti, Čović i HDZ bi teritorijalnom reorganizacijom, odnosno uspostavom trećeg entiteta ili blokadom izbora rizikovali pravni progon.

SDA odgovara uspostava tri begovata

Bojkotom izbora rizikuju da ostanu bez uhljebljenja na hiljade Čoviću najodanijih kadrova. Dakle, koliko god se time prijetilo na dijelu HDZ-ove udruge, neće biti ni blokade, ni bojkota izbora – kategoričan je akademik Kukić.

On dodaje da SDA također odgovara uspostava tri begovata, ali da ova stranka ima problem u jakoj opoziciji, što HDZ nema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here