01.03.2024.
HomeNovostiAkademik Omer Ibrahimagić: Dodik radi na ukidanju RS

Akademik Omer Ibrahimagić: Dodik radi na ukidanju RS

U 2024. godinu Ustavni sud BiH ušao je bez sudija iz entiteta RS, a mjesecima se čeka na imenovanje sudije iz FBiH, čime je značajno otežan rad najviše sudske instance u BiH.

Strane sudije

Odbijanje RS da izvrši svoju ustavnu obavezu i imenuje nedostajuće sudije, uvjetujući takvu odluku usvajanjem zakona o Ustavnom sudu BiH i odlaskom stranih sudija, direktno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, tvrdi za “Avaz” akademik Omer Ibrahimagić, jedan od najvećih živućih pravnih eksperata u regionu, dugogodišnji univerzitetski profesor i nekadašnji sudija ustavnih sudova Jugoslavije i FBiH.

– Strane sudije, sve i kada bi to htjele, ne mogu otići. Oni mogu podnijeti ostavke, ali će u tom slučaju predsjednik Evropskog suda za ljudska prava imenovati druge. Sudije Ustavnog suda BiH bi trebala birati Parlamentarna skupština BiH, jer naopako je postavljeno da ih biraju entitetske skupštine. Time bi se, na neki način, ostvario i građanski princip i princip konstitutivnosti naroda – kaže Ibrahimagić.

Dodaje da bi provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava, od kojih je najkonkretnija ona posljednja u predmetu “Kovačević”, osigurala ustavne promjene u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda i zadovoljila i građanski i princip konstitutivnosti naroda.

Nije svjestan

Svoj prijedlog izmjena Ustava BiH uputio je i visokom predstavniku.

– Dodik nije svjestan da je RS legitimirana Dejtonskim sporazumom. Ako se ijedna institucija iz Dejtonskog sporazuma dovede u pitanje, onda se dovodi u pitanje i RS i njen legitimitet. Oni uopće nisu svjesni šta rade, a rade na ukidanju RS. Sama RS, ovakvim ponašanjem, radi na vlastitom ukidanju – ističe Ibrahimagić.

Šestero sudija, po troje domaćih i stranih

Ustavni sud BiH trenutno broji šestero sudija, po troje domaćih i stranih. Trenutno nije u mogućnosti sazvati Veliko vijeće, na kojem donosi najveći broj odluka iz apelacijske nadležnosti, a u naredne dvije godine ostat će i bez troje preostalih domaćih sudija koji odlaze u penziju. Na taj način rad Ustavnog suda BiH bio bi potpuno paraliziran.

– Kad dođemo u situaciju da Ustavni sud BiH ne može funkcionirati, mora reagirati visoki predstavnik – kaže akademik Omer Ibrahimagić.

Piše: Alen Bajramović / Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti