14.04.2024.
HomeNovosti"Akademik" Čerkez vam objašnjava - zašto studenti ne mogu na nastavu, ali...

“Akademik” Čerkez vam objašnjava – zašto studenti ne mogu na nastavu, ali mogu u kafiće!

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez danas je, između ostalog, komentirao i pitanje zašto studenti ne mogu na fakultet, a paralelno rade ugostiteljski objekti. Na pitanje zašto studentima Univerziteta u Sarajevu nije dozvoljeno pohađanje nastave, Čerkez je pojasnio da u ovom slučaju nije sporna samo nastava.

“U Kantonu Sarajevo imamo 21.000 studenata iz cijele Federacije BiH. Oni ovdje borave, druže se, kreću, vikendom putuju u svoje rodne gradove i slično. Ne možemo se izlagati takvim rizicima i takve stvari ne mogu se porediti s radom kafića i drugih objekata”, pojasnio je Čerkez.

Iako svi građani osjećaju zamor od pridržavanja mjera u suzbijanju koronavirusa, izuzetno je važno da i dalje poštuju ove mjere, jer koronavirus izaziva istu opasnu bolest, upozorili su danas predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

U tri kantona na području Federacije BiH u septembru je zabilježeno više od 50 slučajeva novozaraženih na 100.000 stanovnika, i to u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10. Srećom, primjetan je trend smanjenja broja oboljelih u odnosu na mjesec ranije.

Blagi porast broja novozaraženih bilježi se u Posavskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Kako je kazao Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, i dalje najviše obolijeva radno aktivno stanovništvo.

“Ne ide nam u prilog promjena sezone. Dolazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se preventivnih mjera, a posebno je važno smanjiti mogućnost kontakta sa zaraženima u zatvorenim i neprovjetrenim prostorima. Naša iskustva govore, a što vidimo i iz drugih zemalja koje bilježe značajan porast oboljelih, da se širenje bolesti dešava među mlađom populacijom, ali to svakako dovodi do porasta hospitalizacija, ali i do smrtnih slučajeva. Iako se virus kontinuirano mijenja, ne možemo reći da je smanjena težina bolesti koju izaziva”, istaknuo je Musa.

On je dodao da svi građani osjećaju zamor od pridržavanja mjera, ali kako je vrlo važno da ostanu privrženi svim mjerama.

“Ako pojedinac poveća svoj individualni rizik od obolijevanja, on, ustvari, predstavlja rizik za cijelu zajednicu”, dodao je Musa.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izvijestio je kako i dalje ostaju na snazi sve mjere koje su bile aktuelne do sada. Nova mjera jeste povećanje broja posjetilaca u kinodvoranama i pozorištima sa 50 na 70.

“Ocijenili smo da se u salama sjedi sa maskama, kao i da tokom predstave i projekcija nema razgovora među posjetiocima, što bi se moglo smatrati zadovoljavajućim epidemiološkim uvjetima”, rekao je Čerkez.

On se osvrnuo i na predstojeću predizbornu kampanju pozvavši stranke da ne održavaju velike skupove, već da vode online kampanju.

“Ukoliko se odluče na okupljanja, važit će ista pravila kao i do sada, to jest 50 ljudi u zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru”, kazao je Čerkez, piše Klix.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH istaknuli su i kako je povećana potražnja za vakcinama protiv sezonske gripe. Tako je u FBiH za sada planirana nabavka 50.000 doza ove vakcine.

“Naredni period je veliki izazov za sve nas. Počele su škole, bliži se izborni proces, stiže zimska sezona… Ipak, možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom ukoliko pogledamo na Evropu. Mnoge zemlje ponovo uvode restriktivne mjere, skraćuje se vrijeme rada ugostiteljskih objekata, ponovo se zatvaraju granice i slično. Mi se moramo zahvaliti stanovništvu BiH koje se u velikoj mjeri pridržava mjera, a zahvalnost dugujemo i inspekciji, koja je u ovom periodu odradila dobar posao”, zaključio je Čerkez.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti