Ajnadžiću je malo generalska penzija, dvije firme sa stotinama hiljada KM prihoda, pa traži i “bijeli hljeb”

0

Iz Općine Centar za Klix.ba je prije nekoliko dana zvanično potvrđeno da će Ajnadžić godinu nakon predaje fotelje primati bruto plaću u iznosu od čak 7.649 KM mjesečno (neto 4.289 KM), iako u tom periodu neće ništa raditi.

Ova mogućnost, takozvani “bijeli hljeb”, osmišljena je da bi se funkcionerima i zvaničnicima osiguralo da imaju primanja dok ne nađu drugi posao.

No, ono što je sporno u Ajnadžićevom slučaju jeste da on u svom vlasništvu ima dvije kompanije.

Jedna od njih je Ajnex d.o.o. Sarajevo, privredno društvo za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i usluge.

Osim toga, Ajnex je jedini vlasnik Privatne predškolske ustanove “Osmijeh”.

Ajnex je, prema podacima Finansijsko-informatičke agencija FBiH u 2019. godini, posljednjoj za koju postoje podaci, imao prihode od oko 620 hiljada KM i dobit od oko 48 hiljada maraka. Firma je zapošljavala 18 radnika.

PPU “Osmijeh” je iste godine imao prihod od oko 181 hiljadu KM, a dobit od nešto manje od 25 hiljada maraka i osam zaposlenih.

Riječ je, dakle, o kompanijama kroz koje bi Ajnadžić mogao ostvarivati značajne prihode i u ovoj godini, te se stoga postavlja pitanje opravdanosti uzimanja “bijelog hljeba”, odnosno novca građana godinu nakon mandata.

Ajnadžić je ranije rekao da je zahtjev za ostvarivanje ove naknade podnio u skladu sa zakonom. On je implicirao da će novac dati u humanitarne svrhe, ali za to nije ponudio nikakve dokaze.

“O svom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želim govoriti, ja takve stvari nikada nisam koristio u svrhu lične ili političke promocije, ali građanima garantujem da će i ovaj novac koji dobijem ići tamo gdje je najpotrebniji”, naveo je Ajnadžić.